Obavijesti

News

Komentari 28

'Novom trajektu i posadi želim mirno more i sigurnu plovidbu'

'Novom trajektu i posadi želim mirno more i sigurnu plovidbu'
12

Impresivni novosagrađeni trajekt Rapske plovidbe dug je 79 metara, širok 17,5 metara i s gazom od 2,5 metara. Odjednom može prevesti 99 vozila i 594 putnika

VIDEO

Brode, dajem ti ime "Četiri zvonika". Tebi i tvojoj posadi želim mirno more i sigurnu plovidbu, ponosno je kumovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović krštenju najvećeg trajekta Rapske plovidbe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla na krštenje najvećeg trajekta Rapske plovidbe "Četiri zvonika" Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on 16. veljače 2018

Stotinjak uzvanika na čelu s predsjednicom i Ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem okupilo se u kraljevičkom brodogradilištu na svečanoj primopredaji i krštenju novog i do sad najvećeg trajekta rapske plovidbe "Četiri zvonika", sagrađenog upravo u kraljevačkom brodogradilištu Dalmont. Ono što su zamislili projektanti riječke tvrtke Navis Consult, u djelo su pretvorili kraljevički Dalmont i njegovi kooperanti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, u nešto više od pedeset godina postojanja te više od trideset milijuna prevezenih putnika i devet milijuna prevezenih vozila,Rapska plovidba nikad u svojoj floti nije imala trajekt kao što je ovaj, koji sada predstavlja apsolutno najveće plovilo u navedenoj floti.

Impresivni trajekt dug je 79 metara, širok 17,5 metara i s gazom od 2,5 metara. Odjednom može prevesti 99 vozila i 594 putnika dok je ukupni kapacitet sadašnje flote Rabljana, u kojoj su četiri trajekta, bio 166 vozila i 1.082 putnika.

Na prvoj palubi smješten je komforni putnički salon sa 116 sjedala te još 172 sjedala osiguranih za putnike koji žele uživati u pogledu s paluba trajekta dok je druga paluba, sa šest kabina, rezervirana je za smještaj posade. Na samom vrhu nalazi se komandni most opremljen suvremenim navigacijskim uređajima. 

S ukupnom snagom porivnih motora od 1.788 kilovata "Četiri zvonika" moći će na liniji Stinica – Mišnjak postizati brzinu do 12,5 čvorova, a osim značajnog smanjenja nepregledne kolone turista koji ljeti putuju na Rab, za istaknuti je i sigurnije povezivanje otoka s kopnom za vrijeme zimskog perioda u burovitom Velebitskom kanalu.

Svojim kapacitetom i maritimnim karakteristikama novi trajekt, vrijedan gotovo 60 milijuna kuna, velik je iskorak za rapskog brodara, ali i za cijeli otok, njegov turizam i daljnji razvoj.

- Za nas otočane povezivanje s kopnom u svakom segmentu znači život. Ponosan sam jer ovaj događaj šalje i bitnu poruku i priliku, a to je da jedna mala privatna tvrtka uspjela u svom naumu te sada zapošljava i omogućava radnicima da rade, a istodobno i žive s obiteljima na otoku te tako održavaju tradiciju brodogradnje i  ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe - kazao je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture izrazi je zadovoljstvo što je trajekt sagrađen upravo u kolijevci i srcu hrvatske brodogradnje te najavio dodjelu dodatnih sedam milijuna kuna kakao bi se također sagradile nove rampe na Mišnjaku, što bi trajektu znatno poboljšalo pristajanje. 

Trajekt je porinut u rujnu 2017., točno godinu dana nakon što je u visokom stupnju opremljenost položena kobilica na kraljevački navoz. Bila je to prekretnica za škver u Kraljevici u kojem se nakon dugogodišnje kalvarije stečaja pod vodstvom Dalmonta i njegovog vlasnika Ivana Ivića, ponovo počelo sa brodogradnjom.

Isplovljavanje mega trajekta prema matičnoj luci Rabu planirano je za idući petak dok se prva plovidba i prijevoz putnika i vozila između Mišnjaka i Stinice očekuje u prvim danima ožujka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.