Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novu koalicijsku vladu ne podržava 52 posto Talijana

None Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ako se isključe osobe koje nemaju mišljenje, vladu podržava 41 posto Talijana što je među najnižim rejtinzima nove administracije, navodi Ipsos

Nova talijanska koalicijska vlada koja je zbacila s vlasti čelnika desnice Mattea Salvinija nije popularna među većinom glasača, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja objavljeno u subotu. 

Očekuje se da će nova vlada koju čine antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka (PD) lijevog centra biti blaži prema migraciji i manje se sukobljavati s Europskom unijom. 

No, 52 posto Talijana ima negativno mišljenje o vladi, dok ih pozitivno misli njih 36 posto, pokazuje anketa Ipsosa objavljena u novinama Corriere della Sera. 

Ako se isključe osobe koje nemaju mišljenje, vladu podržava 41 posto Talijana što je među najnižim rejtinzima nove administracije, navodi Ipsos. 

The new Italian government led by Prime Minister Giuseppe Conte, is sworn in at the presidential palace in Rome CONTE PREMIJER Ovo je 66. po redu: Prisegnula je nova talijanska vlada...

Vlada je formirana kada se Salvinijeva Liga povukla iz prijašnje vlade s M5S. Salvini se nadao da će time potaknuti prijevremene izbore i iskoristiti ankete koje su mu išle u korist. 

Umjesto toga su zakleti neprijatelji, M5S i PD neočekivano udružili snage kako bi ušutkali Salvinija i izbjegli izbore na kojima vjerojatno ne bi dobro prošli. 

Subotnja anketa pokazala je da 45 posto Talijana smatra da vlada neće potrajati više od jedne godine, dok 71 posto smatra da se trebaju usmjeriti na porezna rasterećenja i reforme socijalne skrbi. 

S druge stranke tek 11 posto Talijana smatra da je prioritet odbacivanje tvrdog pristupa migracijama koji je zagovarao Salvini. 

Vlada se u ponedjeljak i utorak suočava s izglasavanjem povjerenja u gornjem i donjem domu parlamenta. Očekuje se da će dobiti podršku zastupnika, ali vjerojatno s tankom većinom u Senatu. 

 

Komentari (1)
  • S obziron kako se formirala nova vlada nije ni čudo da ju većina ne podržava. Vjerojatno će se morati održati novi izbori a to je šansa za Salvinija. "S druge stranke tek 11 posto Talijana smatra da je prioritet odbacivanje tvrdog pristupa migracijama koji je zagovarao Salvini". U Italiji novi vladajući očito ne drže nimalo do mišljenja svojih građana.

    7. 9. 2019,   23:28