Obavijesti

News

Komentari 40

NR Kina proslavila rođendan: Vojska je marširala Pekingom

NR Kina proslavila rođendan: Vojska je marširala Pekingom
10

Xi je u utorak kazao kako Kina mora održati blagostanje i stabilnost u Hong Kongu i na Makau, razvijati mirne odnose s Tajvanom i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem domovine"

VIDEO

Peking je u utorak obilježio 70. obljetnicu uspostave Narodne Republike Kine velikom vojnom paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xi Jinpinga. 

To je najvažniji događaj ove godine u Kini suočenoj s nizom izazova, uključujući gotovo četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda u Hong Kongu i trgovinski rat sa SAD-om koji pogađa gospodarstvo. 

Xi, obučen u odijelo nalik onima koje je nosio Mao Zedong, te u pratnji svojih prethodnika Hua Jintaoa i Jianga Zemina, kazao je kako će Kina provoditi strategiju otvaranja koja će koristiti svim stranama. 

Vojska mora odlučno braniti kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, kao i čvrsto održavati svjetski mir, rekao je Xi odabranoj publici na trgu Tiananmen, što je prenijela državna televizija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Performers travel past Tiananmen Square with a float showing Chinese President Xi during the parade marking the 70th founding anniversary of People

"Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine ili zaustaviti kineski narod i naciju da ide naprijed", poručio je Xi s Vrata nebeskog mira, gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Narodne Republike. 

Mjesec dana kasnije poraženi nacionalisti Kuomintanga s čelnikom Čang Kaj-šekom bježe na Tajvan, nakon građanskog rata u kojem su se s komunistima borili za kontrolu nad teritorijima oslobođenima nakon japanske invazije. U tim sukobima poginulo je nekoliko milijuna ljudi. 

Xi je u utorak kazao kako Kina mora održati blagostanje i stabilnost u Hong Kongu i na Makau, razvijati mirne odnose s Tajvanom i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem domovine".

Kineski čelnik čiji je program modernizacije vojske uzburkao duhove u regiji potom se spustio na ulicu i izvršio pregled vojne opreme i postrojenih vojnika. 

Prošavši pored njih u crnoj limuzini, pozdravio ih je: "Zdravo drugovi, drugovi koji teško rade!". 

"Pratiti partiju! Boriti se za pobjedu! Uzorno se ponašati!", odgovorili su vojnici. 

Xi se nakon toga vratio na pozornicu i pratio paradu vojnika, tenkova, dronova, raketa i letjelica. 

Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta. Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a. 

Military vehicles carrying DF-41 intercontinental ballistic missiles travel past Tiananmen Square during the military parade marking the 70th founding anniversary of People

Blokirana prijestolnica

Peking je zbog parade bio pod najstrožim mjerama sigurnosti, a policija je stanovnicima čije zgrade gledaju na njezinu rutu rekao da ne gledaju kroz prozore. 

Na paradi su sudjelovali i odabrani građani - studenti, radnici, etničke manjine, te čak i nekoliko stranaca. Ulicama Pekinga prošle su platforme koje slave kineska postignuća, a nakon parade je pušteno 70 tisuća golubova kao simbol mira. Navečer će biti održan i veliki vatromet. 

Xija čekaju sve veći izazovi, posebice u Hong Kongu u kojem se u utorak očekuju veći prosvjedi. Tamošnja policija upozorila je na mogućnost "veoma ozbiljnog nasilnog napada". 

Zbog toga su u gradskom središtu te autonomne regije postavljene barikade, zatvorene poslovnice, a na ulicama je i velik broj policije. Čelnica Hong Konga Carrie Lam je u Pekingu gdje prisustvuje proslavi. 

Izazov za kinesko vodstvo je i Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine. Na Tajvanu se u siječnju održavaju predsjednički izbori, a dio kandidata je pozitivno nastrojen prema Pekingu. 

Tajvanska vlada u utorak je osudila kinesku "diktaturu" kazavši da je ta zemlja prijetnja miru i pokušava naći izgovore za svoju vojnu ekspanziju.

Xi se suočava i s nemirnim manjinama na Tibetu i u Xinjiangu, području s velikim brojem muslimana. Ta zapadna regija izazvala je pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava zbog položaja tamošnjih Ujgura za koje se tvrdi da su zatvarani u logore bez sudskog procesa. 

Parada je naglasila još jedan problem za vladajuće komuniste - pekinško nebo puno smoga. Usprkos pokušajima da se smanje štetne emisije uoči obljetnice, industrijsko i prometno zagađenje zraka nije se stiglo raščistiti zbog velike vlage zraka. 

(abe)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.