Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nuklearni sporazum: Rusija je otvorena za prijedloge SAD-a

Rusija je tijekom vikenda objavila da izlazi iz nuklearnog sporazuma INF, nakon što je Washington u petak objavio da će izaći iz sporazuma za šest mjeseci ako ga Rusija ne prestane kršiti

Rusija je spremna razmotriti nove prijedloge SAD-a da se suspendirani nuklearni sporazum iz doba Hladnog rata zamijeni širim sporazumom koji bi uključivao više zemalja, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u četvrtak. 

Rusija je tijekom vikenda objavila da izlazi iz nuklearnog sporazuma INF, nakon što je Washington u petak objavio da će izaći iz sporazuma za šest mjeseci ako ga Rusija ne prestane kršiti, što su optužbe koje je Moskva odbacila.

Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljen 1987. zabranjuje takve projektile dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila, no ostavlja ostalim zemljama slobodu da ih proizvode i razmještaju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošli tjedan da bi želio održati pregovore u svrhu stvaranja novog sporazuma o kontroli oružja.

"Mi smo naravno vidjeli reference u izjavi predsjednika Trumpa o mogućnosti novog sporazuma (...) koji bi također uključio druge zemlje kao sudionice", kazao je Rjabkov.

"Željno iščekujemo da se taj prijedlog konkretizira stavljanjem na papir ili na neki drugi način...", rekao je Rjabkov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je dodao da SAD Moskvi nije poslao ikakav prijedlog za novi sporazum.

Komentari (13)
  • Kako se i pretpostavljalo, ovaj cijeli igrokaz o odustajanju od sporazuma je dogovoren kako bi se u istog uvuklo i Kinu i Indiju jer nema smisla da se Rusi i Ameri razoruzavaju dok Kinezi stancaju iste te rakete.

    7. 2. 2019,   16:23