Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'O Jeruzalemu se na skupštini UN-a nije trebalo raspravljati'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Smatramo da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Hrvatska smatra kako rezolucija o Jeruzalemu ne može pridonijeti rješenju statusa tog grada, kao ni pomoći izgledima za mir i mirovni proces, zbog čega je ostala suzdržana na jučerašnjem glasanju u Općoj skupštini UN-a, priopćeno je u petak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

U.S. President Donald Trump arrives to address the 72nd United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York U UN-U Gotovo su svi protiv Donalda Trumpa, a Hrvatska suzdržana

MVEP dodaje kako se o tom dokumentu uopće nije trebalo raspravljati na Općoj skupštini te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

"Smatramo da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane", stoji u priopćenju.

Rezolucija se našla na dnevnom redu Opće skupštine pošto prethodno nije usvojena na Vijeću sigurnosti zbog američkog veta. 

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Osim Hrvatske, suzdržane su ostale članice EU-a Rumunjska, Poljska, Mađarska i Češka, dok Latvija nije glasala.  

Među suzdržanima su bili i države poput Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Meksika i Argentine

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu ministarstvo je priopćilo kako se "ništa ne mijenja u stajalištu Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije", te da Zagreb ostaje predan rješenju s dvije države i pronalasku "pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca". 

"Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana", zaključuje se u priopćenju.

 

Komentari (52)
  • Ipak se događa ono što sam prije predviđao, u EU-u kuha!!! Očigledno je došlo do pobune "DRUGE BRZINE", osovina Berlin- Pariz postaje upitna, promjene su neminovne ili će se EU raspasti. Višegradska grupa je u zadnjem glasovanju u UN-u istupila sa svojim stavom, jer EU nije uspjela "usuglasiti" zajednički stav. Ovakva EU nije dobra ni za Hrvatsku, znamo šta su nam sve radili i dozvoljavali da nam se čini, izgleda da i tomu dolazi kraj. Baš me interesira kao će sada kazniti Poljsku, Mađari su već javno rekli da će oni takvu presudu bojkotirati i dobro je tako.

    23. 12. 2017,   18:55
  • Jeruzalem se nikada i nigdje ne spominje u Kuranu. Slušam neki dan na tv znalca o tome, lijepo profesor kaže: tek nakon 12. stoljeća javljaju se prva spominjanja među muslimanima i Palestincima Jeruzalem. Slažem se, nek se dogovore. Trump je malo zdrmao situaciju objavom preseljenja veleposlanstva, slušam, tek eventualno za 3-4 godine.

    22. 12. 2017,   14:49
  • Zeznuli ste! Mogli ste se zamjeriti jednima, ili ste se mogli zamjeriti drugima. Vi ste se zamjerili obima!

    22. 12. 2017,   16:29