Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bolesna Nadia hitno treba lijek. Kujundžić: 'Odlučit će struka'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 2

Trogodišnja djevojčica boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava

Ministar zdravstva Milan Kujundžić čuo je za slučaj trogodišnje djevojčice Nadie Ucović iz Pule, koja boluje od smrtonosne Battenove bolesti. Poručio je kako postoji mogućnost da joj HZZO pomogne, no napominje da o tome treba odlučiti struka. 

- Postupak odobravanja skupih lijekova u nadležnosti je HZZO-a i povjerenstva za lijekove i bit će riješeno kao što su i svi drugi lijekovi. Dobit će lijek kada Povjerenstvo zaključi da treba, odnosno kada struka zaključi - rekao je ministar uoči užeg kabineta Vlade. 

TERAPIJA KOŠTA 600.000 DOLARA Očajna majka iz Pule: 'Nadia (3) mi umire, hitno treba lijek'

Ministar ne zna kada bi povjerenstvo moglo odlučivati te napominje da to treba pitati HZZO, a novac poručuje neće biti problem:

- Novac se uvijek iznašao pod uvjetom da su ispoštovani kriteriji - poručio je Kujundžić. 

Podsjetimo, trogodišnja djevojčica boluje od mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava. Posljedica su epileptični napadi, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Godišnja terapija za tu bolest, od koje u Hrvatskoj boluje troje djece, stoji 600.000 dolara, a lijek Brineura koji je nada djevojčici i  njezinoj obitelji, nije registriran u Hrvatskoj. 

Komentari (42)
  • gospodine Ministre imam samo jedno pitanje i mislim da roditelji ove djevojčice zaslužuju pošten i iskren odgovor- da je vaša unuka u pitanju -da li bi odlučivala struka

    6. 2. 2019,   11:20
  • Dijete treba lijek hitno.Povjerenstvo raspravlja unedogled.Toliko o etici i moralu Povjerenstva.

    6. 2. 2019,   10:41
  • mo'š i krepat dok birokracija odradi svoj mukotrpan i naporan posao

    6. 2. 2019,   10:36