Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

O spornim ugovorima: 'Ne radi se o suštinskoj nepravilnosti'

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slaven Doborić je rekao kako misli da se sada radi o dva ugovora, da se na ugovore o djelu može zapošljavati do dva posto mase plaća te kako vjeruje da taj postotak neće prijeći

Ministar zaštite okoliša i prirode u Vladi na odlasku Slaven Dobrović u utorak je, komentirajući medijske napise o nezakonitim ugovorima o djelu i u njegovu ministarstvu, rekao da se tu ne radi o suštinskoj nepravilnosti.

Mediji navode da je sklopljeno ukupno 18 nezakonitih ugovora o djelu za poslove za koje se prema zakonu ne smiju angažirati vanjski stručni suradnici, od toga tri u Ministarstvu zaštite okoliša.

Dobrović je objasnio da je, kad je preuzeo Ministarstvo, zatekao ljude na ugovoru o djelu. "Mi smo u proljeće upozoreni,... te su formalne nepravilnosti ispravljene i mi imamo nove ugovore. Međutim, zadatak cijelog tog zahvata je bio da se smanji rok isplate odšteta građanima", rekao je Dobrović odgovarajući na pitanja novinara. 

"Ja ne bih rekao da su oni bili nezakoniti nego su, recimo, bili sročeni na način da u potpunosti ne rješavaju određena pitanja. Tu nema stvarnih nepravilnosti, nikome nije pogodovano", rekao je i objasnio da su građani, koji su pretrpjeli štetu od vuka, koji je zaštićena vrsta, čekali primjerice više od dvije godine da se riješi njihov odštetni zahtjev. Zapošljavanjem tih ljudi, čekanje je smanjeno na manje od godinu dana, rekao je Dobrović.

Rekao je kako misli da se sada radi o dva ugovora, da se na ugovore o djelu može zapošljavati do dva posto mase plaća te kako vjeruje da taj postotak neće prijeći. "Ali mislim da je to pitanje ustvari prilično nebitno za opći problem stanja okoliša i politike zaštite okoliša u Hrvatskoj", poručio je.  

Dobrović je na pitanje novinara hoće li biti dio buduće Vlade odgovorio kako vjeruje da hoće. "Pa ja vjerujem da hoću, ali pričekajmo još tjedan dana, ili dva, ili koliko treba, pa ćemo vidjeti".

Upitan kako komentira najavljeno izdvajanje energetike iz Ministarstva gospodarstva i pripajanje njegovom sadašnjem resoru, Dobrović je rekao kako takvih primjera ima u Europi i poručio da nema povoda priči da se radi o sukobu interesa.

"Danas se vode integrirane politike zaštite okoliša, energetske politike i tako dalje.... Kakvo god bilo rješenje, ono mora ići u smjeru integralnog, kvalitetnog, efikasnog rješavanja problema i razvoja Republike Hrvatske", istaknuo je. 

 

Komentari (6)
  • Zaposleni su ljudi da riješe štetu nastalu zbog vuka. A što bi tek bilo da je šteta nastala od medvjeda? I veli on da je šteta koju su čekali 2 godine, ustvari riješena za godinu???????? Kak je to točno izvedivo? Vratili se u prošlost??? Koje su to muljaže?

    12. 10. 2016,   08:24
  • Opet kontam da ništa ne kontam.

    12. 10. 2016,   09:01
  • clanci su uglavnom sa Hine=prepiska ? ocjena lose od Administratora

    11. 10. 2016,   22:42