Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'O ulasku RH u Schengen ne smije odlučivati ova Komisija'

None Foto: EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Slovenija je protiv toga da Komisija čiji mandat uskoro završava o tome odlučuje, time bi se morala baviti iduća Komisija, kazao je slovenskim novinarima Šarec koji je sudjelovao na summitu EU-a

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u petak u Bruxellesu da je Slovenija protiv toga da o ulasku Hrvatske u Schengen odlučuje sadašnja Komisija koju vodi Jean-Claude Juncker, te da bi to trebalo prepustiti idućem sastavu Komisije.

"Slovenija je protiv toga da Komisija čiji mandat uskoro završava o tome odlučuje, time bi se morala baviti iduća Komisija", kazao je slovenskim novinarima Šarec koji je sudjelovao na summitu EU-a.

Dodao je kako je o tome razgovarao na marginama skupa europskih čelnika, ali nije želio otkriti s kime.
"To danas ne mogu komentirati jer ne bi bilo svrsishodno, ionako je previše toga već u medijima, na društvenim mrežama i tko zna gdje sve ne", rekao je Šarec.
"Naše stajalište je jasno, a to je da Komisija o tom pitanju ne smije odlučivati politički", kazao je Šarec, a na pitanje ima li informacije da će odluka Komisije doista biti "politička", dodao: "Nemamo nikakvih  posebnih informacija, ali i mi svašta možemo čuti". 
Šarec je zadnjih tjedana više puta istaknuo slovenske rezerve o tome da sadašnja Komisija odlučuje o hrvatskoj spremnosti za ulazak u schengenski prostor, pojašnjavajući da bi u slučaju da odluka bude "politička", odnosno u korist Hrvatske i Slovenija tada djelovala "politički", ne pojašnjavajući što bi to značilo.
Glavni Šarecov prigovor ulasku Hrvatske u Schengen ne tiče se njezine tehničke spremnosti nego spora oko provedbe arbitražne o granici što Slovenija traži a Hrvatska rezolutno odbija. 
Odlazeća Komisija koju vodi Juncker prema rasporedu bi u utorak trebala odlučivati ispunjava li Hrvatska tehničke uvjete za ulazak u schengensko područje, što još ne znači ulazak Hrvatske u Schengen jer se odluke o proširenju zone bez graničnih kontrola donose na sjednicama Vijeća EU-a i za to je potreban konsenzus svih članica Europske unije.
Slovenska tiskovna agencija STA podsjeća da je pitanje ulaska Hrvatske u Schengen glede ispunjavanja potrebnih kriterija već dva puta skidano s dnevnog reda Komisije, ali da je malo vjerojatno da će doći do još jedne odgode.
Poziv europskim institucijama da ne dopuste da Junckerova Komisija odlučuje o ispunjavanju tehničkih kriterija za Schengen u slučaju Hrvatske, nego to prepusti idućoj komisiji, uputilo je danas popodne i šest od devet članova Europskog parlamenta iz Slovenije.

 

Komentari (14)
  • Slovenci opet ucjenjuju i biraju kome ce vjerovati. Ovo jasno pokazuje kakvu EU oni zele i vide. Nece im ovo bas lako proci.

    19. 10. 2019,   06:31
  • Šarec mi je bio simpatičniji dok je imitirao Tuđmana ali shvaćam da je u Sloveniji ukorienjena neka nesnošljivost prema Horvaškoj još od bivše Jugoslavije i tada i sada smo ostali Horvaške kurve. Uglavnom to je lijepo i fino samo čekam da progledaju slijepci u MVP te omražene Horvaške i veliki diktator Plenković.

    19. 10. 2019,   17:29
  • Tebe budu pitali? Hahaha

    22. 10. 2019,   15:19