Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama i Hollande odlučni u borbi protiv Islamske države

None Foto: REUTERS/PIXSELL 4

Ustvrdili smo da je Islamska država u povlačenju zahvaljujući udarima koje poduzimamo u sklopu koalicije" predvođene Sjedinjenim Državama, kazao je Hollande

Američki predsjednik Barack Obama i francuski Francois Hollande izrazili su u četvrtak u Washingtonu svoju odlučnost glede zajedničke borbe protiv terorističke Islamske države i ostvarivanja političke stabilnosti u Iraku, Siriji i Libiji.

- Ustvrdili smo da je Daesh (arapski akronim za Islamsku državu) u povlačenju zahvaljujući udarima koje poduzimamo u sklopu koalicije predvođene Sjedinjenim Državama - kazao je francuski predsjednik nakon bilateralnog razgovora vođenog na rubu summita o nuklearnoj sigurnosti.

S predsjednikom Obamom još smo bolje uskladili obavještajne akcije i praćenje stranih boraca, dodao je Hollande istaknuvši kako je riječ o koordinaciji na visokoj razini.

Foto: Reuters/PIXSELL

Po njegovim riječima, u Iraku se radi o tome da se iračkoj vladi omogući "da objedini cijeli svoj teritorij uključujući drugi po veličini grad Mosul".

- U Siriji smo uvjereni da je Daesh na putu poraza i gubitka Rake, kazao je francuski predsjednik istaknuvši potrebu podupiranja svih snaga, posebice arapskih i kurdskih, na terenu.

Hollande se ponovno založio da "političku tranziciju" u Damasku i formiranje nove vlade i novog režima koji će za Siriju značiti budućnost.      

U pogledu Libije, francuski predsjednik pozvao je da se u potpunosti prizna vlada formirana pod okriljem UN-a i da se napravi sve da stabilnost postane prioritet.

Foto: Reuters/PIXSELL

Obama je pak, sa svoje strane, pozdravio ulogu francuskog predsjednika u mobiliziranju Europljana oko potrebe efikasnije transatlantske razmjene obavještajnih informacija, u eliminaciji stranih boraca, identificiranju potencijalnih napada i nanošenja udaraca izvorima financiranja terorističkih skupina.   

Komentari (61)
  • ja sam mislio da ovi naoružavaju umjerenu oporbu koja pređe na stranu isila a da se rusi sa asadom bore protiv tih demokratskih snaga. sad su me razuvjerili.

    1. 4. 2016,   09:33
  • "Ustvrdili smo da je Islamska država u povlačenju zahvaljujući udarima koje poduzimamo u sklopu koalicije" predvođene Sjedinjenim državama, kazao je Hollande" pazi ti licemjerja, oni poduzimaju pod vodstvom sad-a... ma da vam nije bilo putina islamska država bi do danas bila i u španjolskoj i u francuskoj.... da li ovi ljudi doista misle da su svi oko njih glupi i da vjeruju da je istina samo što oni kažu... po ovome se vidi koliko imaju visoko mišljenje o sebi, vidi se koliko su podmukli i bahati... prisvajati tuđi trud i tuđe zasluge... neka se ugledaju na putina, bez puno priče, došao, obavio najveći dio posla i otišao... i dalje šuti, ne hvali se niti se bahati... a ovi, da ti se zgadi život...

    1. 4. 2016,   10:48
  • Njih dvojica jedan drugog lažu. Teško onom tko ih mora slušati. Dno dna da ne može biti veće. Fuj.

    1. 4. 2016,   16:30