Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama: Iako se Trump i ja ne slažemo, svi smo u istom timu

None Foto: KEVIN LAMARQUE 4

Barack Obama kazao je kako je ponosan na Hillary Clinton, a Donaldu Trumpu je poželio da bude dobar u obavljanju svog posla na mjestu predsjednika

Barack Obama kazao je kako je ponosan na Hillary Clinton, a Donaldu Trumpu je poželio da bude dobar u obavljanju svog posla na mjestu predsjednika.

- Jučer sam rekao da bez obzira tko pobijedi na izborima, sunce će sutra normalno izaći.  U međuvremenu sam imao priliku razgovarati s izabranim predsjednikom Trumpom i pozvao sam ga u Bijelu kuću da dogovorimo mirni prijenos vlasti. Nije tajna da se ja i izabrani predsjednik ne slažemo oko mnogih stvari. No, isti je takav slučaj bio sa mnom i predsjednikom Bushom pa je njegov tim profesionalno i sjajno odradio prijenos vlasti. Ja i moja administracija ugledat ćemo se na predsjednika Busha i njegov primjer - rekao je na početku govora Obama.

U.S. President Obama delivers statement on U.S. presidential election results in Washington | Autor: Kevin Lamarque/Reuters Foto: Kevin Lamarque/Reuters

- Razgovarao sam s Clinton i slušao njezin govor. Ponosan sam na nju, radila je sjajno, bila je prva dama i sjajna senatorica. Jako sam ponosan. Ona je poslala jasnu poruku svim našim kćerkama da mogu dogurati visoko u politici. Uvjeren sam da će nastaviti raditi za građane SAD-a - dodao je.

- Sada je bitno da shvatimo da smo svi u istom timu. Nismo prvo demokrati ili republikanci, nego smo prvo Amerikanci i patrioti. Svi želimo ono što je najbolje za našu državu, a to je točno ono što sam čuo jučer od izabranog predsjednika Trumpa. Sada nam treba osjećaj jedinstva, poštovanja jednih prema drugima i poštovanja pravnog poretka. Nadam se da ćemo se toga držati.

U.S. President Obama delivers statement on U.S. presidential election results from the White House in Washington | Autor: Kevin Lamarque/Reuters Foto: Kevin Lamarque/Reuters

- Rekao sam članovima mog tima da ponosno drže glavu visoko jer su radili sjajan posao bez pompe. Svi iz agencija i drugih sfera su nastojali da administracija radi bolje i bude učinkovitija. Ima puno posla koji je ostao i Trump će morati biti bolji od onog prošlog. Svi u mom timu trebaju biti ponosni na sve što su postigli.

- Ovo je bila duga i teška kampanja, ali one su takve - teške, nekad bučne i napete i ne baš uvijek inspirativne. No, za mlade ljude koji su prvi put ušli u politiku i možda ostali razočarani rezultatom moram reći: Nemojte da vas ovo obeshrabri, budite hrabri i nastavite se boriti za ono što vjerujete.

- Tako politika funkcionira. Pokušavamo uvjeriti ljude da smo u pravu i onda oni glasaju. Ako izgubimo, razmišljamo i učimo na greškama pa se vraćamo u političku arenu. Moramo ići naprijed u dobroj vjeri da pomognemo građanima. To je osnova za uspješnu demokraciju. Tako funkcionira naša zemlja. Promoviramo slobodu. Zato sam ja i uvjeren da će se ovo putovanje nastaviti. Nadam se da će naš sljdeći predsjednik biti u svemu tome uspješan. Mogu reći da imamo neke rezultate i da predajem palicu jer svi smo mi na kraju na istoj strani - kazao je Barack Obama.

Komentari (119)
 • Hahaha, kad imate iste gazde - Rockefellera, Rotschilda i Morgana!

  9. 11. 2016,   20:45
 • Ajd dosta više. Sutra je novi dan. U Americi,a bogme u Hrvatskoj. Tko god tamo bio na vlasti,za nas ostaju puno važniji problemi od američkog predsjednika.

  9. 11. 2016,   19:31
 • Napokon odlazi ovaj voda neradnika,muslimana,crnaca i ilegalaca,idemo Trump!

  9. 11. 2016,   19:21