Obavijesti

News

Komentari 22

Obama je ponovno u kampanji: 'Vraćamo se 50 godina nazad'

Obama je ponovno u kampanji: 'Vraćamo se 50 godina nazad'
5

Ne možemo imati iste stare politike podjela koje smo vidjeli tako mnogo puta dosada, stoljećima unazad, poručio je Obama okupljenome mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u Newarku

VIDEO

Bivši predsjednik Barack Obama, koji je u četvrtak sudjelovao u izbornoj kampanji u dvjema američkim saveznim državama, prvi put nakon odlaska iz Bijele kuće, pozvao je glasače da odbiju sve glasnije "politike podjela" koje potkopavaju američku demokraciju. 

Obama campaigns in support of Northam at a rally with supporters in Richmond, Virginia

Ne spominjući republikanskog predsjednika Donalda Trumpa imenom, Obama je okupljenima na skupu u New Jerseyu i Virdžiniji rekao da bi glasači mogli odaslati snažnu poruku kakvu politiku žele dajući potporu Demokratima na izborima 7. studenoga u dvjema državama.

"Ne možemo imati iste stare politike podjela koje smo vidjeli tako mnogo puta dosada, stoljećima unazad", poručio je Obama okupljenome mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u Newarku u Ney Jerseyu te uzvikivalo: "Još četiri godine".

Demokrati se nadaju da Obama može u kampanji motivirati mlade, manjinske i povremene glasače koji su dvaput glasali za njega na predsjedničkim izborima. 

Obama campaigns in support of Northam at a rally with supporters in Richmond, Virginia

"Mislili samo da smo neke politike koje danas vidimo ostavili iza sebe. Vraćamo se 50 godina nazad", rekao je Obama i dodao: "Ovo je 21. stoljeće, nije 19.".

Na kasnijem skupu u Richmondu, u Virginiji Obama je rekao da moderne politike u sve većoj mjeri ne odražavaju temeljne američke vrijednosti uključenosti. 

Obama je primjedbe iznio samo nekoliko sati nakon što je bivši predsjednik George W. Bush , republikanac, u govoru osudio "nasilje i predrasude" zauzevši se za imigrante i slobodnu trgovinu.

Svrha je Obamina nastupa povećati odaziv demokrata na glasanje u New Jerseyu i Virginiji, jedinim dvjema državama u kojima se održavaju guvernerski izbori ove godine.

Obama campaigns in support of Northam at a rally with supporters in Richmond, Virginia

U New Jerseyju demokratima se smiješi sigurna pobjeda. Aktualnom guverneru republikancu Chrisu Christieju, Trumpovu prijatelju, popularnost je u zadnje vrijeme dotakla dno. Christie se ne može natjecati za treći mandat, ali je u svojoj nepopularnosti za sobom povukao i ostale republikance pa kandidatkinja te stranke Kim Guadagno gotovo da nema izgleda protiv demokrata Phila Murphyja.  

"Demokrati neće imati problema u New Jerseyju, pa se prava borba može očekivati samo u Virgniji", dodaje Sabato, profesor na sveučilištu u Virginiji. 

Virginija je država koja je često 'na vagi' i prelazi iz jednog stranačkog tabora u drugi. Jedina je država povijesnog američkog juga koja je 2016. glasala za Hillary Clinton, a i aktualni guverner je demokrat. U oba slučaja, međutim, radilo se o jako tijesnim pobjedama, pa sada republikanci vide svoju priliku da je vrate u svoje okrilje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...