Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama planira prepoloviti minus proračuna do 2013.

None Foto: AFP

Baracka Obamu je dočekao deficit od 1,3 bilijuna dolara, no poticajima i pomoći za autoindustriju i banke vjerojatno će porasti i do 2 bilijuna dolara

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u ponedjeljak da će prepoloviti proračunski deficit naslijeđen od Busheve administracije do isteka svoga prvog mandata 2013. godine. Otvarajući summit o fiskalnoj odgovornosti u Bijeloj kući, Obama je rekao da je naslijedio deficit od 1,3 bilijuna dolara, te da će izdvajanja za oporavak kratkoročno povećati taj manjak.
- Niti možemo, niti ćemo održavati takav deficit bez kraja. Nasuprot prevladavajućem mišljenju u Washingtonu posljednjih nekoliko godina, mi ne možemo samo trošiti kako nam se sviđa i prebacivati posljedice na idući proračun, iduću administraciju, idući naraštaj - rekao je Obama. Administracija se nada da će deficit prepoloviti smanjenjem troškova rata u Iraku, povećanjem poreza najbogatijima i kontrolom državne potrošnje. No proračunski manjak će sa zakonom o gospodarskim poticajima, pomoći za autoindustriju, banke i kućevlasnike ove godine biti povećan na 1,5 bilijuna, a po nekim ekonomistima i do dva bilijuna dolara. Obama je najavio i vraćanje pravila po kojem vlada smije trošiti do razine prihoda, umjesto da gomila dug. Posebno je ukazao na važnost postizanja dugoročne solventnosti sustava socijalne sigurnosti i reforme medicinske skrbi, kao najvećih fiskalih izazova.

Komentiraj, znaš da želiš!