Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama razveselio Amerikance: Rum i cigare s Kube bez limita

None Foto: Reuters

Kuba je pozdravila ovaj korak, kojim će američki turisti moći bez ograničenja, za osobnu upotrebu, unositi cigare i rum s Kube nazad u SAD

Amerikanci koji putuju na Kubu moći će sa sobom s komunističkog otoka u SAD donijeti više  cigara i ruma nego ranije s obzirom da je u petak američka vlada objavila nove mjere koje će smanjiti financijske restrikcije te olakšati trgovinu i putovanja čime se mijenja praksa brojnih restrikcija koje se u odnosima dviju zemalja vladale desetljećima.

Kuba je pozdravila ovaj korak, koji je dio nastojanja Baracka Obame da povijesno otvaranje Kubi postane nepovratan proces i kada on napusti ured u siječnju iduće godine, no kubanske vlasti smatraju da poduzete mjere ne idu dovoljno daleko.

Najnovije u seriji novih pravila otkako su bivše neprijateljice iz doba Hladnog rata pokrenule normalizaciju odnosa 2014. godine omogućit će Kubancima da kupuju neke od roba široke potrošnje putem interneta te će otvoriti vrata kubanskim farmaceutskim tvrtkama da posluju u Sjedinjenim Državama, a također će omogućiti Kubancima i Amerikancima zajednička medicinska istraživanja.

Za američke posjetitelje Kube najveća će promjena biti uklanjanje limita na količinu ruma i cigara koju mogu donijeti sa svojom prtljagom, samo za osobnu upotrebu.

"Sada možete slaviti uz kubanski rum i kubanske cigare", kazala je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice predstavljajući promjene dosadašnje politike.

Američki zakon i dalje općenito brani turizam na Kubi, no administracija je omogućila da kroz određene pakete mjera Amerikanci mogu posjetiti ovu komunističku zemlju u sklopu 12 službeno utvrđenih kategorija. 

Najnovijim mjerama predsjednik Obama želi na neki način zaobići Kongres koji kontroliraju republikanci, koji se protive njegovu pozivu da Washington ukine gospodarski embargo Kubi koji je na snazi više od pedeset godina.

Kritizirajući Obamu republikanci navode da radi previše koncesija Kubi a malo toga dobija zauzvrat, posebice kada je riječ o ljudskim pravima. "Nakon dvije godine politike predsjednika Obame prema Kubi, Castrov režim ponaša se poput bandita", kazao je senator Marco Rubio, kubansko-američki kongresnik s Floride.

Komentari (15)
  • Ovo je čista bedastoća. Bolje da je dozvolio čisti uvoz u Ameriku ova dva proizvoda i da se mogu slobodno prodavati po dučanima.

    16. 10. 2016,   08:05
  • ne znam kako se zove dokumentarac o usporedbi zdravstvenog sustava.u americi sirotinja doslovno umire od banalnih bolesti dok je na kubi sve besplatno, odnosno vrlo jeftini ljekovi. užas.

    16. 10. 2016,   08:03
  • It's a trap....

    16. 10. 2016,   11:03