Obavijesti

News

Komentari 15

Obama razveselio Amerikance: Rum i cigare s Kube bez limita

Obama razveselio Amerikance: Rum i cigare s Kube bez limita
1

Kuba je pozdravila ovaj korak, kojim će američki turisti moći bez ograničenja, za osobnu upotrebu, unositi cigare i rum s Kube nazad u SAD

VIDEO

Amerikanci koji putuju na Kubu moći će sa sobom s komunističkog otoka u SAD donijeti više  cigara i ruma nego ranije s obzirom da je u petak američka vlada objavila nove mjere koje će smanjiti financijske restrikcije te olakšati trgovinu i putovanja čime se mijenja praksa brojnih restrikcija koje se u odnosima dviju zemalja vladale desetljećima.

Kuba je pozdravila ovaj korak, koji je dio nastojanja Baracka Obame da povijesno otvaranje Kubi postane nepovratan proces i kada on napusti ured u siječnju iduće godine, no kubanske vlasti smatraju da poduzete mjere ne idu dovoljno daleko.

Najnovije u seriji novih pravila otkako su bivše neprijateljice iz doba Hladnog rata pokrenule normalizaciju odnosa 2014. godine omogućit će Kubancima da kupuju neke od roba široke potrošnje putem interneta te će otvoriti vrata kubanskim farmaceutskim tvrtkama da posluju u Sjedinjenim Državama, a također će omogućiti Kubancima i Amerikancima zajednička medicinska istraživanja.

Za američke posjetitelje Kube najveća će promjena biti uklanjanje limita na količinu ruma i cigara koju mogu donijeti sa svojom prtljagom, samo za osobnu upotrebu.

"Sada možete slaviti uz kubanski rum i kubanske cigare", kazala je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice predstavljajući promjene dosadašnje politike.

Američki zakon i dalje općenito brani turizam na Kubi, no administracija je omogućila da kroz određene pakete mjera Amerikanci mogu posjetiti ovu komunističku zemlju u sklopu 12 službeno utvrđenih kategorija. 

Najnovijim mjerama predsjednik Obama želi na neki način zaobići Kongres koji kontroliraju republikanci, koji se protive njegovu pozivu da Washington ukine gospodarski embargo Kubi koji je na snazi više od pedeset godina.

Kritizirajući Obamu republikanci navode da radi previše koncesija Kubi a malo toga dobija zauzvrat, posebice kada je riječ o ljudskim pravima. "Nakon dvije godine politike predsjednika Obame prema Kubi, Castrov režim ponaša se poput bandita", kazao je senator Marco Rubio, kubansko-američki kongresnik s Floride.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke