Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama tradicionalno pomilovao dvije purice na Dan zahvalnosti

None Foto: CARLOS BARRIA 3

Bijela kuća je putem Twittera od američke javnosti tražila da glasa koja će od dvije purice, Tater i Tot biti pošteđena. Objavljena je i biografija obiju životinja

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je posljednji put tradicionalno pomilovao dvije purice u povodu Dana zahvalnosti.

Ovaj put su ceremoniji, umjesto Obaminih kćeri Malije i Sashe prisustvovali njegovi nećaci Austin i Aaron Robinson. 

"Za razliku od Sashe i Malije, njih dvojicu Washington još nije uspio iskvariti", u šali je kazao američki predsjednik. 

Bijela kuća je putem Twittera od američke javnosti tražila da glasa koja će od dvije purice, Tater i Tot biti pošteđena. Objavljena je i biografija obiju životinja kako bi glasačima pomogla da donesu odluku. 

No bez obzira na ishod glasanja obje purice tradicionalno su pomilovane i poslane u novi dom u Virginiji gdje će o njima brigu voditi veterinari i studenti. 

Amerikanci u kontinuitetu obilježavaju Dan zahvalnosti od 1863. godine. u čast zajednice različitih kultura u Sjedinjenim Državama. Proslava se održava svakog četvrtog četvrtka u studenome uz bogatu trpezu s pečenom puricom i uz obilje hrane. 

"Iskoristit ću priliku i odati počast hrabrim puricama koje nisu imale sreću poput Tater i Tot i nisu pomilovane... koje su se hrabro suočile s neumoljivom sudbinom... koje su se žrtvovale i dokazale da nisu kukavice", kazao je Obama, nasmijavši okupljene. 

Prvi predsjednik koji je i službeno pomilovao purice na Dan zahvalnosti 1963. bio je John F. Kennedy, no običaj je postao tradicionalan tek nakon što je to 1989. učinio George Bush. 

Komentari (10)
  • Taj ratni zločinac je trebao pomilovati tisuće civila koje je pobio širom svijeta. Samo 2015 je bacio preko 25.000 bombi na bliski istok.

    24. 11. 2016,   11:06
  • Clintonicu nije pomiloval???

    24. 11. 2016,   10:48
  • Bravo! Koja ljudina. Još jednu Nobelovu bi trebao dobit

    24. 11. 2016,   15:01