Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obama: Trump treba pružiti ruku zabrinutim Amerikancima

None Foto: JONATHAN ERNST 14

Donald Trump privržen je NATO-u i transatlantskom savezu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Barack Obama i ustvrdio da Sjedinjene Države moraju ostati "svjetionik nade"

Donald Trump privržen je NATO-u i transatlantskom savezu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Barack Obama i ustvrdio da Sjedinjene Države moraju ostati "svjetionik nade" i "nacija nužna" međunarodnoj zajednici, a Trumpa je pozvao da pruži ruku zabrinutim Amerikancima. 

"Jedna od poruka koju mogu prenijeti jest da je on (Trump) privržen NATO-u i transatlantskom savezu", rekao je Obama na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i o ostvarenjima i neuspjesima svojih mandata, a komentirao je i izborne rezultate svoje demokratske stranke. 

US President Barack Obama participates in news conference at the White House in Washington | Autor: JONATHAN ERNST Foto: JONATHAN ERNST

Trump se zauzeo za to da NATO bude snažan, rekao je Obama o prvom sastanku koji su održali u Bijeloj kući u četvrtak nakon Trumpove pobjede.

Tijekom izborne kampanje Trump je dovodio u pitanje načela na kojima počiva Sjevernoatlantski savez. 

"Ti savezi nisu dobri samo za Europu, dobri su i za Sjedinjene Države", rekao je Obama prije posljednjeg putovanja u svojstvu predsjednika u Europu gdje će posjetiti Grčku te Njemačku te je najavio da će takve poruke prenijeti saveznicima. 

U.S. President Obama pauses during news conference at the White House in Washington | Autor: JONATHAN ERNST Foto: JONATHAN ERNST

Na pitanja novinara Obama nije želio komentirati Trumpov izbor savjetnika za Bijelu kuću. 

"Narod je rekao svoje" i "Nije primjereno da komentiram svako imenovanje", rekao je te objasnio da izabrani predsjednik bira "tim za koji misli da će mu služiti dobro i odražavati njegove politike".

Istaknuo je da je "provedba glatkog prijenosa vlasti ... jedna od normi koja je vitalna za funkcioniranje demokracije, slična normama civiliziranosti i tolerancije i sklonosti razumu, činjenicama i analizi, prenosi agencija dpa.

US President Barack Obama participates in news conference at the White House in Washington | Autor: JONATHAN ERNST Foto: JONATHAN ERNST

Izabranog predsjednika pozvao je "da pruži ruku" Amerikancima koji se osjećaju razočarani i zabrinuti njegovom iznenađujućom pobjedom.

"Rekao sam mu i javno kažem, s obzirom na prirodu ove kampanje i gorčinu i silovitost te kampanje, zaista je važno pokušati poslati neke signale jedinstva. Ispružiti ruku manjinama, ženama i drugima koji su zabrinuti zbog tona kampanje", rekao je Obama.

"I način na koji će pružiti ruku skupinama koje ga nisu podržale, način na koji će izraziti svoj interes za njihove probleme i zabrinutosti, mislim da je to ono što će pomoći da se krene naprijed kada preuzme dužnost", rekao je aktualni predsjednik.

US President Barack Obama participates in news conference at the White House in Washington | Autor: JONATHAN ERNST Foto: JONATHAN ERNST

Trump je u nedjelju najavio da će brzo deportirati tri milijuna migranata u Meksiko i da će održati obećanje o gradnji zida na granici, a meksička vlada u ponedjeljak je rekla da će o tome razgovarati s Trumpovim timom. 

Obama je ranije u ponedjeljak telefonski razgovarao s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom o gospodarskim vezama i organiziranom kriminalu, objavila je Bijela kuća.

U.S. President Barack Obama stands in the Oval Office of the White House | Autor: YURI GRIPAS Foto: YURI GRIPAS

Obama je na konferenciji za novinare izrazio žaljenje što za svog mandata nije uspio ispuniti obećanje o zatvaranju logora Guantanamo na Kubi "zbog nametnutih ograničenja",  no zadovoljan je što se smanjio broj zatvorenika na manje od stotinu. 

U ponedjeljak je također pozvao demokratsku stranku da "se bori, da se svuda pokazuje" i da radi od baze, što se tumači kao kritika demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton koja je izgubila u tradicionalnim uporištima ljevice.

Komentari (30)
 • Dobitnik Nobelove nagrade za mir,a u svom mandatu pokrenuo je barem tri -četiri velika rata...Iza sebe ostavlja kaos u Libiji,Siriji,Iraku i Jemenu.Kao i Ukrajini,gdje je organizirao državni udar ......Iza se ostavlja milijune izbjeglica i imigranata koji nadiru prema Europi,iza sebe ostavlja puno nesigurniji svijet od onoga kojeg je zatekao...Pokazalo se da je samo pijun u rukama američke vojne industrije i imperijalne politike...Hoće li se Trump tome oduprijeti ili će i on na kraju biti samo lutka na koncu ratoborne imperijalne masonerije,to ćemo vrlo skoro vidjeti...

  15. 11. 2016,   08:31
 • Kakav licemjer. Obama, ti si još uvijek predsjednik. Ti si taj koji sad treba reći nešto zabrinutim Amerikancima, jer su mnogi itekako i s debelim razlogom zabrinuti za vlastitu sigurnost. Dok ti pametuješ, divljaci uništavaju gradove, uništavaju imovinu građana, premlaćuju ih i ubijaju. A ti - šutiš.

  15. 11. 2016,   09:31
 • Više niste svjetionik ni vlastitoj naciji. A u svijetu vas još jedino podržavaju instalirani političari poput Junckera, Tuska i Stoltenberga. Većina naroda vas je pročitala. Vas i vašu elitnu demokraciju koja pljačka siromašne da bi davala bogatima.

  15. 11. 2016,   07:53