Obavijesti

News

Komentari 7

Obamin plan od 447 milijardi $ otkriva ideje za zapošljavanje

Obamin plan od 447 milijardi $ otkriva ideje za zapošljavanje
5

Barack Obama traži da se izglasa njegov zakon jer se radi o vrsti mjera koje su podupirali i demokrati i republikanci. Najavio i plan smanjenja proračunskog deficita

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama predstavio je u četvrtak navečer, u svom govoru u Kongresu, nove prijedloge za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva. Paket mjera vrijedan je 447 milijardi dolara. 

Obama je pozvao Kongres da novi Zakon o američkom zapošljavanju usvoje do kraja godine, što će biti teško jer republikanci, koji su odbacili prijedlog mjera, imaju većinu u Predstavničkom domu. Također, pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci.

- Građani ove zemlje su naporno radili kako bi ispunili svoje obveze. Pitanje je možemo li mi večeras ispuniti svoje, rekao je Obama uz pljesak.

- Pitanje je možemo li, u jeku nacionalne krize, zaustaviti politički cirkus i doista učiniti nešto za pomoć ekonomije. Pitanje je možemo li vratiti neke pravednosti i sigurnosti koje su definirale ovaj narod od našeg početka - rekao je u svom govoru Obama, prenosi CNN.

Predsjednik je je pozvao zakonodavce da podupru zakon jer se radi o takvom "prijedlogu koji su podupirali i demokrati i republikanci".

- Ovo su koraci koje možemo odmah napraviti kako bi poboljšali standard američkih građana i ovaj bi zakon o zapošljavanju trebali odmah usvojiti - rekao je Obama.

Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Predsjednik predlaže i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, što bi državu koštalo 49 milijardi dolara. Predlaže i 30 milijardi dolara vrijedne investicije za modernizaciju škola te 50 milijardi dolara za obnovu prometne infrastrukture. S tim investicijama došlo bi i do zapošljavanja radnika. Također, predlaže se i da se izdvoji oko 35 milijardi dolara za pomoć lokalnim vlastima kako bi se održao sadašnji broj zaposlenih učitelja, policajaca i vatrogasaca.

Predsjednik Obama je najavio i da će 19. rujna predstaviti i plan smanjenja proračunskog deficita.

Međutim, republikanci su već odbacili predsjednikov plan prije nego što su čuli detalje, a čelnik senatske manjine Mitch McConnell opisao ga je kao još jedan propali pokušaj državnih poticaja.

- Definicija ludila, kako je jednom Albert Einstein rekao, je učiniti istu stvar iznova i iznova očekivati drugačiji rezultat - rekao je McConnell u svom govoru u Senatu i dodao:

- Iskreno, ne mogu se sjetiti boljeg opisa nekoga tko misli da je rješenje problema još jedan poticaj. Prvi poticaj nije uspio, zašto bi drugi?

Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti u SAD-u i dalje na 9,1 posto, bez novih radnih mjesta u izvješću za kolovoz, uz stalnu prisutnost straha od mogućeg povratka recesije. 

Inače, od kada je Barack Obama došao na vlast, 2009. godine, dva milijuna Amerikanaca je ostalo bez posla, piše Fox News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"