Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obamina desna ruka: Biden se slomio dok je primao priznanje

Joe Biden nije ni slutio da će na Obaminoj oproštajnoj ceremoniji upravo on igrati glavnu ulogu. Predsjednik Obama ga je pozvao na pozornicu i uručio mu najviše moguće odličje...

Predsjednik na odlasku Barack Obama je iznenadio svog potpredsjednika Joe Bidena s uručenjem priznanja Medalje slobode. Organizirao je oproštajnu ceremoniju na kojoj je u centru pažnje bio upravo Biden, Obamina desna ruka, prenosi Daily Mail.

Obama ga je nazvao "lavom američke povijesti", a 74-godišnji Biden se okrenuo leđima publici i medijima kako bi se sabrao i suspregnuo suze. Nakon emotivnog Obaminog govora, Biden je primio Medalju slobode, najviše građansko odličje koje jedan Amerikanac može primiti.

- Samo sam htio odati priznanje nekome tko je bio sa mnom tijekom cijelog ovog putovanja, ali i nekome tko je podredio cijeli svoj profesionalni život služenje ovoj državi. On je najbolji potpredsjednik kojeg je Amerika ikad imala. On je Joe Biden - rekao je Obama.

 President Barack Obama presents the Presidential Medal of Freedom to Vice President Joe Biden | Autor: YURI GRIPAS Foto: YURI GRIPAS

- A i ovime dajem priliku Internetu da još malo priča o našoj muškoj ljubavi - našalio se predsjednik.

- Kao što je jedan dugogodišnji zajednički prijatelj rekao; ako se ne možeš diviti Bidenu kao čovjeku, onda imaš problem - zaključio je Obama.

- On je najbolji čovjek... - nastavio je Obama dok je Biden već maramicom brisao suze.

- Joe, za vjeru u tvoje sugrađane Amerikance, za tvoju ljubav prema domovini i za tvoju službu kojoj će se generacije diviti, želim zamoliti vojnike da nam se pridruže na pozornici i da, zadnji put kao predsjednik, uručim najviše odličje, Predsjedničku Medalju slobode - rekao je.

President Barack Obama presents the Presidential Medal of Freedom to Vice President Joe Biden | Autor: YURI GRIPAS Foto: YURI GRIPAS

Šokirani Biden se morao sabrati prije nego održi govor zahvale

Uzvratio je Obami s riječima zahvale i istaknuo kako mu je predsjednik puno pomogao i financijski kad se njegova obitelji borila sa sinovom kroničnom bolešću. 

- Mislio sam da smo tu radi tebe Barack, i radi Michelle, i da ćemo nazdraviti ovom divnom putovanju kroz koje smo prošli. Gospodine predsjedniče zavukli ste se u moje srce, kao i cijela vaša obitelj. Izvanredni ste, i to nije pretjerivanje. Vječni sam dužnik vašoj obitelji i dok god dišem bit ću tu za vas. Veliko, veliko, veliko, veliko hvala - rekao je Biden.
 

Komentari (73)
  • Ova dva lika, jedan drugog nagrađuju što su unazad 4 do 5 godina rasturili nekoliko država i izazvali nekoliko ratova. Još im nije dosta pa i sada šalju vojnike i tehniku prema Rusiji.

    12. 1. 2017,   23:40
  • Koja sramota, licemjerstvo, bahatost, zlo, nepravda, trulež, jad i bijeda. Puj!

    12. 1. 2017,   23:49
  • Ovog nije bilo ni u Srbiji! Da nije tuzno bilo bi smijesno, scenarij za neku komediju. Nadam se da ce Obama zavrsiti u zatvoru nakon ovvako velike izdaje.

    13. 1. 2017,   00:11