Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obaranje zrakoplova: Traže da Rusija preuzme odgovornost

None Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nizozemska i Australija optužile su Rusiju za rušenje zrakoplova na letu MH17 nakon što su međunarodni istražitelji utvrdili da je protuzračni sustav Buk koji je kriv za rušenje zrakoplova pripadao Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u ponedjeljak za posjeta Poljskoj kritizirao Rusiju i ponovio svoj poziv Moskvi da prihvati odgovornost za rušenje zrakoplova kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad Ukrajine 2014. 

"Slažem se s nizozemskom vladom, koja poziva Rusiju da preuzme odgovornost za pad", rekao je Stoltenberg opisujući incident u kojem je poginulo svih 298 putnika kao "izravnu posljedicu" ruske agresije na Ukrajinu.

Nizozemska i Australija optužile su Rusiju za rušenje zrakoplova na letu MH17 nakon što su međunarodni istražitelji utvrdili da je protuzračni sustav Buk koji je kriv za rušenje zrakoplova pripadao Rusiji.

Stoltenberg je, navodeći rusko uplitanje u izbore, kibernetičke napade i uporabu vojnih snaga protiv susjednih zemalja rekao da ta "odlučnija" Rusija predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih izazova zemljama NATO-a.

Glavni tajnik je izaslanicima na NATO-ovoj parlamentarnoj skupštini održanoj u Varšavi obećao da će savez odgovoriti na taj izazov kombinacijom odvraćanja i političkog dijaloga.

Ukrajina i Gruzija su opisane kao "bliski partneri NATO-a" a Stoltenberg je najavio nastavak političke potpore tim dvjema zemljama koje graniče s Rusijom. 

 

Komentari (20)
  • Gledam film Američki snajper, lik ode u tuđu zemlju osvajati i krasti naftu i sa snajperom ubije 160 meta, među kojima i 10-godišnjake i žene. Američki heroj!

    29. 5. 2018,   01:12
  • Sinčića na vlast da se riješimo jednim udarcem i NATOa i EU! Ništa NATO nije naučio iz povijesti,neka šalju Amere na Rusiju,a ne Hrvate.

    28. 5. 2018,   22:53
  • Tko to tvrdi da su rusi srusili zrakoplov ?Nato !!! E ako nato tako kaze oda je istina ,ajmo hrvatska napasti ruse zato sto je nato tako rekao .Tako funkcionira zapadni svijet samo se pitam kako dugo!

    28. 5. 2018,   22:43