Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 32

Obavezno štivo za mlade vozače: Iskustva koja želite izbjeći

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Obavezno štivo za mlade vozače: Iskustva koja želite izbjeći

Prevelika brzina, nepažnja i nedostatak iskustva mladih vozača čest su uzrok prometnih nesreća. Kako bi se broj takvih nesreća smanjio poduzimaju se sve preventivne i represivne mjere - poručuju iz MUP-a

Mladi vozači trebaju biti posebno oprezni, odgovorno postupati s vozilom te se držati propisanih brzina i prometnih znakova. Važno ih je educirati o tome kako postupiti u slučaju nesreće jer mnogi zbog panike ne znaju pravilno reagirati. Vrlo je bitno i da su osigurani od automobilske odgovornosti kako bi u slučaju nesreće mogli dobiti naknadu štete. Kako ne biste morali učiti na svojim greškama, donosimo nekoliko priča mladih vozača i njihova iskustva...

Na greškama se uči

Dok su jedni nesmotreni i nedovoljno koncentrirani tijekom vožnje, drugi strahuju uopće sjesti za volan. Zato smo pitali nekoliko mladih ljudi s relativno friškom vozačkom u ruci da podijele s nama svoja iskustva iz kojih i drugi mogu ponešto naučiti:

- Imao sam 19 godina i posjedovao sam vozačku tek dva tjedna. Bio je prosinac i ceste su bile posipane pijeskom kako se ne bi zaleđivale. Ušao sam u vrlo oštar zavoj (u koji normalni vozači uđu s 25km/h) s prevelikom brzinom od 60km/h i u četvrtoj brzini. U jednom sam trenutku izgubio kontrolu nad vozilom jer su gume proklizale na pijesku, odbio se od bankine i udario u betonsku ogradu. Na sreću, nije mi bilo ništa, samo je auto bio u lošem stanju. - Matej, 22.

Velik je problem kod mladih vozača što počnu paničariti i ne znaju kako postupiti u situaciji u kakvoj se našao Matej. Najvažnije je ostati smiren i pozvati pomoć. Ako je u pitanju samo materijalna šteta, potrebno je maknuti vozila s ceste kako se ne bi usporavao promet (ako je to moguće), pozvati policiju te s drugim vozačem razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ako pak ima ozlijeđenih ili je nastala veća materijalna šteta, treba pozvati hitnu pomoć i ostati na mjestu nesreće do njihova dolaska. Konkretne smjernice možete pronaći i na stranicama HUO-a te se dodatno informirati kako ne biste postupili kao Nika:

- Jednom prilikom parkirala sam auto na brijegu, no kada sam trebala ići krenula sam bez ručne pa mi je auto pobjegao i udario u drugi, parkiran iza mog. Iako nisam jako udarila, u panici sam pobjegla bez da sam pogledala u kakvom su stanju i moj i taj drugi auto. Kasnije kad sam došla kući i smirila se, shvatila sam da nisam smjela samo pobjeći, već pogledati jesam li napravila kakvu veću štetu i ispričati se vlasniku. Žao mi je što to nisam učinila, ali nisam se snašla u tom trenutku. - Nika, 24.

U vožnji nema mjesta strahu

Međutim, neki nisu bili u prilici ni za kakva iskustva jer zbog straha od vožnje, nažalost, ne voze. Zbog toga su mnoge autoškole uvele i mogućnost dodatnih sati vožnje kako bi se svi oni koji dugo nisu vozili prisjetili vožnje i ponašanja na cesti: 

-Vozačku imam već dvije godine, no nikad nisam vozila sama u autu, a i kad sam vozila to je bilo rijetko. Cijelo vrijeme imam neki strah od vožnje i odgovornosti koju ona nosi. Zapravo se ni ne sjećam kad sam zadnji put vozila što mi samo otežava povratak pred volan. Već neko vrijeme razmišljam o tome da uplatim satove vožnje kako bih se prisjetila naučenog i pobijedila taj strah. Znam da mi je vozačka uzaludna ako je ne koristim pa uz nekoliko sati s instruktorom možda napokon sjednem za volan sama. Svjesna sam da je kontinuirana vožnja jedini način da se stekne samopouzdanje i postane dobar vozač pa se nadam da ću to i uspjeti. - Mateja, 23.

Bilo da ste mladi ili iskusni vozač, u prometu uvijek trebate biti oprezni, pažljivi i nadasve strpljivi. Možda vas netko na cesti iznervira i potrubite mu, no pokušajte imati na umu kako je ta osoba možda tek nedavno položila te još usavršava svoje vozačke sposobnosti. Zato je strpljenje nužno, a trebalo bi biti i dio kulture vozača. 

Također, sigurnost svih sudionika prometa mora biti na prvom mjestu, a vozači trebaju biti posebno oprezni u blizini pješaka i biciklista. Važno je i da ste osigurani kako biste u slučaju bilo kakve nesreće mogli dobiti naknadu koja će pokriti troškove materijalne štete, o čemu se možete informirati na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje. A za sve mlade vozače koji poput Mateje strahuju od vožnje postoji izreka "vježbom do savršenstva", stoga budite hrabri i uporni jer ćete jedino tako prevladati strah. Vožnja nije nikakav bauk, samo treba prakse. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32
VIDEO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti
PROMO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Hrvatska je zemlja bogate povijesti, spektakularne prirode i nevjerojatnih prizora koji ostavljaju bez daha

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca
PROMO

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca

Incijativa „Financije za nove generacije" ključan je korak u osnaživanju financijske pismenosti i poduzetničkog duha među mladim generacijama u Hrvatskoj
Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom
PROMO

Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom

U Antinoj Garaži danas se kupamo u pur pjeni. Zašto je ona neizostavan dio svakog gradilišta, na svoj način pokazuje vam Ante Cash.