Obavijesti

News

Komentari 81

Obećali u kampanji pa odustali: Marić je opet najavio niži PDV

Obećali u kampanji pa odustali: Marić je opet najavio niži PDV
1

HDZ pod Andrejem Plenkovićem obećao je u kampanji sniziti ove godine PDV s 25 na 24 posto, ali je od toga odustao jer im nije prošlo dizanje PDV-a na kruh i mlijeko

VIDEO

Hrvati plaćaju drugu najveću stopu PDV-a u cijeloj Europskoj uniji. Za svaku stvar koju kupe državi više daju samo Mađari, a jednako kao Hrvati tek bogati Danci i Šveđani.

No čak i Mađari, koji plaćaju PDV od 27 posto, imaju sniženu stopu od pet posto na velik dio mesa, a sniženu stopu od 18 posto na mliječne i proizvode od žitarica.

HDZ pod Andrejem Plenkovićem obećao je u kampanji sniziti ove godine PDV s 25 na 24 posto, ali je od toga odustao jer im nije prošlo dizanje PDV-a na kruh i mlijeko, koji je ostao na pet posto.

Sad ministar financija Zdravko Marić nakon blagog pojeftinjenja automobila, najavljuje da razmišljaju o spuštanju PDV-a, ali i poreza na plaće te na dobit tvrtki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imamo jedan pozitivan efekt i sjajne zadnje dvije godine. Nastavit ćemo analizirati i dalje razmišljati o snižavanju poreza na dohodak i dobit, a razmišljamo i snižavanju PDV-a. Ovu godinu uzet ćemo za analize - rekao je ministar Marić gostujući na HRT-u. Detalje o tome hoće li se spuštati samo opća stopa PDV-a, ili će možda napokon Vlada spustiti PDV na prehrambene artikle i tako pojeftiniti hranu, ili nešto treće, ministar još ne želi otkrivati.

Činjenica je da su državne financije prošlu godinu završile u plusu prvi put od samostalnosti Hrvatske. Time se smanjuje potreba za zaduženjem, a ostavlja i prostor za dodatno porezno opterećenje. Hrvatski građani i poduzetnici visoko su oporezovani.

Dizanje poreza i poskupljenja bili su među glavnim mjerama tijekom krize kojima se punio proračun.

Lani su dignuli PDV i ugostiteljstvu i turizmu s 13 na 25 posto, što je izazvalo val poskupljenja, ali je spušten PDV na struju. Uštedu na energiji “pojela” je nova naknada povećana sredinom godine.

Država je prošle godine uspjela prikupiti znatno više PDV-a nego što se nadala. Rast je, kako je objavio Poslovni dnevnik, čak 2,4 milijarde kuna. Povećao se i prihod od poreza na dobit, trošarina na cigarete, gorivo, energiju, ali i uplate zdravstvenih i mirovinskih doprinosa zbog zapošljavanja. Ukupno je država kroz te poreze prikupila 4,9 milijardi kuna više nego 2016. godine. A u 2018. godini država planira uzeti čak 49,6 milijardi kuna od PDV-a, čak dvije milijarde kuna više nego rekordne 2017. godine.

Ako se ostvari rast od 2,9 posto, prostora za rasterećenje očito ima.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...