Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obilježava se 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata

None Foto: Borna Filić/Pixsell

Na obilježavanju te obljetnice govorit će izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik predsjednika Sabora Goran Beus Richembergh

Predsjednik Ivo Josipović će nazočiti obilježavanju 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. 

Na obilježavanju te obljetnice govorit će izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Predrag Matić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh, ministrica kulture i predsjednica Povjerenstva za koordinaciju obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata Andrea Zlatar Violić te ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, piše HRT.

Središnja svečanost obilježavanja 100. obljetnice Prvog svjetskog rata započela je u četvrtak otvorenjem izložbe Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u MSU. Izložbu je otvorila ministrica kulture, a posjetio je i gradonačelnik Zagreba.

Komentari (67)
  • U prvom svj ratu ratne operacije osim nešto malo pomorskih na Jadranu nisu se vodile na teritoriju Hrvatske. Ali ipak, na frontovima od Soče do Galicije, 1914. do 1918. stradalo je oko 137.000 vojnika iz Hrvatske, a još oko 109.000 stanovnika, uglavnom civila, umrlo je od raznih epidemija i gladi. Za usporedbu, u 2. je svjetskom ratu, kad se ratne operacije jesu vodile na teritoriju RH, stradalo ukupno oko 299.000 hrvatskih građana, sa teritorije današnje RH.......Da vidimo kaj se dogodilo u miru, nakon osamostaljenja Hrvatske Nakon domovinskog rata, od 1995. do 2010. godine Hrvatsku je (ne računajući izbjeglice) napustilo oko 200000 hrvatskih građana u dobi od 30 do 45 godina života. Po nekim procjenama i 250000. O siromaštvu, beznadežnosti i bezperspektivnosti, istoj kao i za svjetskih ratova ne bih sada. ....E sad, na slobodnu procjenu svima. Što je Hrvatima i građanima RH pogubnije?? Svjetski ratovi ili vladavina interesno-poslovnih grupacija, zvanih još i političke stranke, SDP=HDZ=HNS=IDS=HSS...??????

    27. 6. 2014,   13:25
  • " Povjerenstvo za koordinaciju obiljezavanja stogodisnjice prvog svjetskog rata " ??

    27. 6. 2014,   09:18
  • Zato su prijateljski susjedi tim povodom obnovili kuću Gavrila Principa u Glamoču! Zato se mi moramo jako truditi da susjedi idu u Europu, k nama. Jer osni slave Gavrila Principa.

    27. 6. 2014,   10:48