Obavijesti

News

Komentari 47

Obilna kiša, vjetar, grmljavina: Temperatura će pasti na 5 °C?

Obilna kiša, vjetar, grmljavina: Temperatura će pasti na 5 °C?
1

U idućim noćima i jutrima temperatura će se u kopnenom dijelu spuštati na jednoznamenkaste vrijednosti. Bit će tek oko 5 °C, a u gorju će se pojaviti prvi mraz. U planinama iznad 1400 metara očekuje se 0 °C

VIDEO

Stiglo je dugonajavljivano naoblačenje s kišom i grmljavinom, koje će zahvatiti cijelu zemlju. Bit će vjetrovito, na Jadranu ponegdje i uz jaku i olujnu buru, koja će onemogućavati normalno prometovanje. U nastavku tjedna većinom sunčano, ali u početku još relativno vjetrovito i svježe, na kopnu mjestimice pri tlu uz mogućnost slabog mraza, javlja HRT.

Prometne kolone i čepovi

Zbog obilne kiše stvaraju se veliki problemi u prometu u Zagrebu. Posvuda se stvaraju velike kolone i prometni čepovi.

Kako javlja HAK, pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozi se usporeno u kolonama: na zagrebačkoj obilaznici kroz zonu radova na  mostu Sava u smjeru Zagreba (kolona je 6 km od čvora Popovec u smjeru zapada) na autocesti A2 Zagreb-Macelj, u zoni radova između čvorova Zaprešić i Jankomir u smjeru Zagreba.

-  Oprezno treba voziti po mjestimice mokrim ili vlažnim te skliskim kolnicima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, Istri i dijelu Hrvatskog primorja, Slavonije i Dalmacije. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše mjestimice je moguće naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Odroni zemlje i kamenja mogući su duž Jadranske magistrale (DC8) i na ostalim cestama kroz gorja. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te podsjećamo da u slučaju smanjene vidljivosti (kiša, magla, oblačno vrijeme) voze s uključenim kratkim svjetlima bez obzira na ljetno računanje vremena - navodi HAK.

Ekstrem: Temperatura u svega 12 sati pada za 18 stupnjeva!
Ekstrem: Temperatura u svega 12 sati pada za 18 stupnjeva!

Ponedjeljak: Obilna kiša, jaka bura, osjetno hladnije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno s kišom i grmljavinom. Poslijepodne postupno razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 16 i 18 °C, a navečer će osjetno osvježiti.

Jače naoblačenje s kišom i grmljavinom u drugom dijelu noći i u ponedjeljka prijepodne zahvatit će i središnju Hrvatsku. Pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Poslijepodne razvedravanje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz osjetno zahladnjenje prema kraju dana.

I na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima u noći i prijepodne pljuskovi mogu biti izraženiji. Uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar te jaku, na udare olujnu buru od sredine dana postupno će se razvedravati. Temperatura zraka u gorju oko 16 °C, na moru od 20 do 24 °C, ali će navečer biti osjetno hladnije, u gorju uz temperaturu i nižu od 10 °C.

Vjetrovito, kiša, grmljavina...: Temperature će drastično pasti
Vjetrovito, kiša, grmljavina...: Temperature će drastično pasti

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije postupno će se naoblačiti uz kišu, većinom pljuskove praćene grmljavinom. Prema kraju dana prestanak oborina i postupno razvedravanje, uz pad temperature zraka. Jugoistočni i jugozapadni vjetar u drugom dijelu dana zamijenit će umjerena i jaka, na udare i olujna bura.

Prijepodne će na jugu Hrvatske proći uz dosta sunca i uglavnom suho. Od sredine dana uz promjenljivu naoblaku slijedi kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo, poslijepodne u okretanju na još jaču buru. Danju  temperatura od 25 do 27 °C, ali navečer hladnije.

Na snazi crveni i žuti alarm: 'Vrijeme je vrlo opasno'

Meteoalarm je za ponedjeljak izdao niz upozorenja za područje cijele Hrvatske. Tako je za regiju Zagreb, Osijek, Gospić, Karlovac, Rijeka i Split izdano žuto upozorenje zbog grmljavine, pljuskova, ali i jakog vjetra. 

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom - stoji u upozorenju Meteoalarma. 

Uz to, izdan je i crveni alarm za područje Sjeverne Dalmacija, Kvarnera i Istre zbog vrlo jake, mjestimice olujne bura.  

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - stoji u upozorenju.

Od utorka bez kiše, ali hladno, u početku i vjetrovito

U nastavku tjedna barem djelomice sunčano, ali osjetno hladnije, osobito ujutro. U idućim noćima i jutrima temperatura će se u kopnenom dijelu spuštati na jednoznamenkaste vrijednosti. Bit će tek oko pet stupnjeva, a u gorju bi se mogao pojaviti prvi mraz, javlja Dnevnik.hr.

No, neverin.hr piše kako će se u planinama iznad 1400 metara temperatura  sniziti i ispod 0°C.

Dnevne maksimalne temperature zraka u unutrašnjosti će se zadržati do 15°C, a na Jadranu do 21°C. Postupni porast temperatura očekuje se od četvrtka.

Moguć i snijeg?! Temperature padaju za više od 15 stupnjeva
Moguć i snijeg?! Temperature padaju za više od 15 stupnjeva

Na Jadranu pretežno sunčano, ali također hladnije, osobito ujutro. I dalje će biti vjetrovito uz jaku, u utorak na udare i olujnu buru. Slabljenje vjetra očekuje se u četvrtak. Temperatura zraka u drugoj polovini tjedna u postupnom porastu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.