Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obilne kiše poplavile otok Vis, voda prodrla u kuće i konobe

None Foto: Čitatelj 24sata 15

U noći na srijedu na Vis i okolicu sručilo se oko 210 litara kiše po četvornom metru. Voda sada otječe oko 3 cm po satu, a šteta će se procijeniti nakon sanacije

Zbog obilnih kiša od srijede Grad Vis je pod poplavama, kao i predio Lokve na Viškom polju. Voda je prodrla u kuće i konobe na predjelima Kut i Luka u samom Visu, vatrogasci ispumpavaju prizemlja i konobe, a Grad Vis organizirao je Krizni stožer za obranu od poplave. 

- Voda otječe oko 3 cm po satu. Radi se o slivnim vodama koje ljudima izviru u kućama i konobama. Srećom Grad Vis ima svoj rezervoar pitke vode i idućih dana neće nam nedostajati za piće. Pozivamo građane na oprez jer je voda izbila šahte i otvori su pod vodom te se treba paziti da ne upadnu u njih. Također, molimo da ne diraju uginule životinje poput miševa i mačaka, već da nazovu komunalno poduzeće Gradinu. Trenutno saniramo, a poslije će se ići na procjenu šteta. Nema ozlijeđenih ljudi - poručila je zamjenica gradonačelnika Antonia Uskok i voditeljica Kriznog stožera za poplave u Visu.

Viško polje na dijelovima pretvoreno je u jezera te je zatvorena i tamošnja cesta koja je potopljena. Promet za stanovnike mjesta s južne strane Visa se preusmjerava na Komižu .

- Oko nas pojavila su se jezera, u Vis djeca se u školu vode okolnim putevima preko Komiže. Srećom nije stigla do naše kuće. Ne pamtimo ovakve poplave - kazala nam je Nilla Axelson Siriščević, stanovnica Visa porijeklom iz Švedske, koja živi sa suprugom i kćeri u selu Marinje zemlje na južnoj strani otoka.

Na Vis u noći na srijedu palo nevjerojatnih 210 litara kiše 

U noći na srijedu, prema neslužbenim mjerenjima tamošnjih stanovnika jer nema profesionalnih mjernih postaja, na Vis i okolici sručilo se oko 210 litara kiše po četvornom metru. U Komiži je u istom periodu palo tri puta kiše manje. Vatrogasci su dva dana na viškim Kutu i Luci ispumpavali vodu iz 20-ak kuća.

- Problem jer se s predjela Lokve voda prodire na Kut gdje su kuće i konobe, probila je i kroz stare bunare i prema svemu sudeći to će potrajati još 4-5 dana. Na Velom poju, gdje se skupilo najviše vode, jednostavno ne možemo ništa, nego čekati da sama oteče. U akcijama bilo je 20 pripadnika DVD-a Vis i jedan iz DVD-a Komiža - kazao je Edo Vitalić, zapovjednik viških vatrogasaca kojeg smo uhvatili u kratkom predahu.

Komentari (8)
  • Nebo plače nad ovakvom zemljom

    4. 12. 2014,   13:36
  • kako tako otok poplavilo...bar njima na sve strane more, ima voda kud da ode??

    4. 12. 2014,   15:00
  • članak o visu, a slike biograda..zanimljivo

    4. 12. 2014,   20:17