Obavijesti

News

Komentari 12

Obišao je most koji je gradila tvrtka koja će graditi i Pelješki

Obišao je most koji je gradila tvrtka koja će graditi i Pelješki
1

Premijer Andrej Plenković, koji boravi u višednevnom radnom posjetu Kini, sastao se u nedjelju u Šangaju s gradonačelnikom Yingom Yongom, a prije toga je obišao 36 kilometara dugačak most Hangzhou Bay

VIDEO

Most Hangzhou Bay, otvoren 2007. godine, impresivan je graditeljski pothvat koji je preko istoimenog zaljeva na istočnoj obali Kine povezao okruge Jiaxing i Ningbo u pokrajini Zheijang. Riječ je o gospodarski jednom od najpropulzivnijih područja Kine, a most je put od kineske gospodarske prijestolnice Šangaja, grada od 23 milijuna stanovnika, do najveće svjetske luke Ningboa skratio za više od 200 kilometara.

Kineski domaćini iskoristili su posjet hrvatskog premijera kako bi mu omogućili da i uživo vidi jedan najdužih cestovnih mostova na svijetu, koji je tvrtka CRBC sagradila u roku od pet godina. Ta je kineska državna kompanija u travnju ove godine s Hrvatskom potpisala ugovor o izgradnji Pelješkog mosta vrijedan 2,08 milijardi kuna.

'Uvjereni smo da će biti jednako efikasani i uspješni u izgradnji Pelješkog mosta'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projekt Pelješkog mosta spomenut je i na razgovorima Plenkovića i šangajskog gradonačelnika Yinga.

"Kad smo jutros vidjeli uživo taj iznimni inženjerski i poduzetnički zadatak koji je obavljen na tako zahtjevnom mostu dugačkom 36 kilometara, uvjereni smo da će CRBC biti jednako efikasan i uspješan u izgradnji Pelješkog mosta", rekao je Plenković.

On je podsjetio da je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping prije petnaestak godina postavio kamen temeljac za taj most, te dodao da uspješan dovršetak projekta pokazuje kako "uz veliku predanost i tako veliki pothvat može biti pokrenut i dovršen doslovno u roku od pet godina", rekao je hrvatski premijer. "To je zaista iznimno postignuće", naglasio je.

China

Plenković je most Hangzhou Bay obišao u pratnji predsjednika uprave CRBC-a Lua Shana, koji je hrvatskim novinarima dan ranije rekao da je projekt Pelješkog mosta "vrlo važan za CRBC".

"Riječ je o prilično sofisticiranom mostu, kako zbog prilično velikog raspona središnjeg luka, tako i zbog strogih europskih zakona o zaštiti okoliša", rekao je Lu. "Moramo biti vrlo oprezni kod svih tehničkih pitanja, i osobito kod okoliša, kako ne bismo prekršili europske standarde i kako ne bismo razočarali ljude", rekao je Lu.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija CRBC, a 85 posto troškova, odnosno 375 milijuna eura, financira se iz fondova EU-a.
Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka. Najveći raspon lukova u središnjem dijelu mosta iznosit će 568 metara. Krajem srpnja počeo je teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje mosta.

Plenković je nakon obilaska mosta otputovao u Šangaj, gdje će u ponedjeljak uz brojne svjetske čelnike sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo, na kojem se očekuje preko 3000 tvrtki iz cijeloga svijeta.

Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki. Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu 'Trade & Innovation', otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)