Obavijesti

News

Komentari 135

Obitelj morala sama iskapati raku: 'Psa sam bolje ukopao'

Obitelj morala sama iskapati raku: 'Psa sam bolje ukopao'
7

Najgore je što se to više ne može ispraviti. Nitko nije zaslužio takav sprovod, a kamo li hrvatski branitelj, razočaran je sin (22) koji će oca morati ekshumirati i preseliti za godinu dana

VIDEO

Bio sam jako ljut i drago mi je da nisam našao nijednog grobara jer ne znam što bih bio spreman učiniti. Uz to sam bio jako razočaran, jer to nije način na koji se dostojanstveno pokapa jedan branitelj. Uz sve to bila je prisutna i bol zbog gubitka oca. Najgore od svega je to što se ništa više ne da ispraviti, kazao nam je to Tomislav Jurišić (22) iz Benkovca. 

On je bio taj koji je našao 49-godišnjeg oca koji si je oduzeo život 19. lipnja. Bio je odlikovani branitelj u postrojbi Termita i bolovao je od PTSP-ja. U teškom trenutku za cijelu obitelj,  trebalo je i organizirati ukop.

- Išao sam u gradski komunalni ured Benković dogovoriti ukop oca. Rekli su mi da nemaju grobnicu te da bi trebalo pričekati 15 do 20 dana da je pripreme. Toliko vremena nismo imali pa smo dogovorili da oca sahranimo u privremeno ukopno mjesto u zemlji te da ćemo ga nakon godinu dana ekshumirati i pokopati u grobnicu, jer se premještanje posmrtnih ostataka zakonski ne smije napraviti ranije od godinu dana od ukopa. Rekli su mi da su iskopali grob i da je sve spremno za pokop. Dva dana nakon smrti bio je sprovod. Okupili smo se u mrtvačnici uz otvoren lijes, kakav je kod nas običaj. Tada mi je prišao stric i pitao me jesam li vidio grob. A onda su me vojnici koji su došli ispaliti počasni plotun na očevom grobu stali pitati isto i govoriti mi da zaustavim sprovod jer takav ukop hrvatski branitelj ne zaslužuje. Poslali su me da odem sam pogledati. Skoro sam se  srušio - rekao nam je Tomislav Jurišić (22).  
Kaže da je raka bila duboka 60-ak centimetra te da je bila loše i ukoso iskopana i puna kamenja iznutra.

- Katastrofa!  Odmah sam tražio kramp i lopatu, posvađao se s glavnim komunalcem koji nije bio ništa kriv i krenuo kopati sam. Nisu mi dopustili, uzeli su mi alat iz ruku i grobnicu su produbili rođak i prijatelj. Cijelo to vrijeme sprovod je čekao jer sam zamolio svećenika da ukop odgodi.  Kad su ga spuštali u grob, opet nije stao nego smo morali još dva kamena izbaciti da kapsa stane u grob. Na koncu je falilo još 30-40 centimetara zamije da pokrije lijes pa su djelatnici komunalnog poduzeća to naknadno donijeli. Strašno - kaže nam Tomislav. Kaže da je jedina sreća u tome što mu majka i dvije sestre nisu znale što se događa jer su bile pokraj lijesa u mrtvačnici dok se na groblju odvijala drama.

Razgovarao je s djelatnicima pogrebnog i komunalnog poduzeća, ali kaže da su svi krivnju prebacivali jedni na druge. Direktor komunalnog poduzeća Benković mu se, kaže,  ispričao i htio je  doći kod njih kući da o svemu porazgovaraju ali nisu bili doma. 

- Najgore je što se to više ne može ispraviti. Nitko nije zaslužio takav sprovod, a kamo li hrvatski branitelj. Ja sam svojeg psa bolje ukopao - razočaran je sin.

O svemu smo pitali i direktora komunalnog poduzeća Benković, Ivicu Erlića. 

- Kad sam za to saznao, ukop je već bio završen pa nisam mogao svojim očima vidjeti dubinu rake. Tražio sam izvještaj od djelatnika koji su je kopali. Napisao je da je iskopao rupu kolika je trebala biti i da je po njegovoj procjeni bila dovoljna. Nismo imali završene grobnice i morali smo napraviti ukop u zemlju. Danas su neke grobnice gotove, ali tijelo se ne smije ekshumirati godinu dana od ukopa pa ćemo to napraviti za godinu dana. Obitelj je željela dublji grob, a djelatnici kažu da su kopali kombinirkom koliko se moglo prije nego su naletjeli na stijenu. Procijenili su da je dovoljno za kapsu - kazao je Erlić i ispričao se obitelji zbog povrede njihovih osjećaja.

Termiti su na svojem Facebook profilu napisali:

21.06.2017. godine ispratili smo na katoličkom gradskom groblju u Benkovcu veterana i dragovoljca Domovinskog rata,  49- godišnjeg Franju Jurišića porijeklom iz Busovače koji se poslije rata nastanio u Benkovcu, nekadašnjeg našeg pripadnika 84.gbo "Termiti" i 2.bojne 9.Gardijske brigade,  sa svim crkvenim i vojnim počastima. Na sprovodu je nazočilo nekoliko stotina ljudi. Mjerodavne služe siromašnog grada Benkovca nisu do kraja kako triba obavile svoj dio službe u vezi posljednjeg počivališta - groba.Tribali bi imati desetak rezerviranih uređenih grobova za hrvatske branitelje. Pokojni Franjo je prošao sve terene djelatno od Bosne,Velebita do Prevlake u Hrvatskoj vojsci i zaslužuje uređenije mjesto. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata,Medaljom VRO "Ljeto 95" i "Oluja" i zadužio skupa sa nama, "svojom braćom po oružju" iz Domovinskog rata, Republiku Hrvatsku za njen napredak i bolje sutra. U vezi tog pitanja svećenik je naglasio iz evanđelja po Ivanu da nije toliko bitan veliki grob nego koga Bog velikodušno primi sebi.Izmolio je oprost od grijeha za pokojnog Franju.Pedesetak "Termita" je ispratilo svog nekadašnjeg suborca Franju Jurišića. Nek ti je vječna slava i hvala! Počivao u miru Božjem! S nama si! - stoji u objavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag