Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obitelj: Mugabe će biti pokopan u nacionalnom svetištu

None Foto: PHILIMON BULAWAYO

Mugabe, koji je kao diktator vladao Zimbabveom 37 godina do studenog 2017., kada ga je svrgnula vojska, umro je u singapurskoj bolnici prije tjedan dana u 95. godini

Prvi premijer nezavisnog Zimbabvea Robert Mugabe bit će pokopan u nedjelju u nacionalnom svetištu u glavnom gradu Harareu, rekao je glasnogovornik obitelji Mugabe u petak, što je u suprotnosti s komentarima dan ranije, prema kojima se obitelj protivi vladinom planu pokopa.

Mugabe, koji je kao diktator vladao Zimbabveom 37 godina do studenog 2017., kada ga je svrgnula vojska, umro je u singapurskoj bolnici prije tjedan dana u 95. godini.

Borba oko mjesta njegova pokopa predstavljala je veliki problem za predsjednika Emmersona Mnangagwu, nekadašnjeg Mugabeova zamjenika koji se udružio s vojskom kako bi ga svrgnuo s vlasti. Prijetila je opasnost da će na vidjelo izaći duboke podjele u vladajućoj stranci ZANU-PF.

FILE PHOTO -  File photo of Zimbabwe President Mugabe attending the launch of basic commodities in Harare IMAO 95 GODINA Umro je Robert Mugabe: Volio je Tita i htio je vladati do smrti

"Mogu potvrditi da će biti pokopan među nacionalnim herojima u nedjelju", rekao je glasnogovornik obitelji Leo Mugabe, dodajući da će nakon službene ceremonije uslijediti privatno obiteljsko okupljanje kod spomenika herojima oslobodilačkog rata protiv manjinske bjelačke vlasti.

Mugabeovo je tijelo stiglo u Zimbabve iz Singapura u srijedu.

Neki Mugabeovi srodnici izrazili su neslaganje s načinom na koji su, bivši "drugovi" poput Mnangagwe svrgnuli Mugabea, te su se založili za pokop bivšeg predsjednika u rodnom selu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i kenijski Uhuru Kenyatta bit će prisutni na sprovodu.

 

Komentari (4)
  • Citat iz "Priručnika za diktatore". - Ono što je ovdje važno je novac. Vođi treba novac, zlato i dijamanti da bi upravljao svojim dvorcima, hranio svoje tisuće žena, kupovao automobile za milijune dupelizaca, ojačao lojalne vojne snage i da mu još uvijek ostane dovoljno sitniša da ih deponira na svoje brojne švicarske račune. - Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, što znači "Svemoćni ratnik koji, zbog svoje izdržljivosti i nesalomljive volje za pobjedom, ide od osvajanja do osvajanja, ostavljajući vatru pred sobom."

    13. 9. 2019,   14:48
  • sad bumo vidli po broju sudionika ko je bil veći diktator , robi ili tito

    13. 9. 2019,   13:52
  • Jedan diktator u nacionalno svetište, a drugi u kuću cveća.

    14. 9. 2019,   11:56