Obavijesti

News

Komentari 118

'Jeli su ribe, hobotnice, salate, još istražujemo uzrok trovanja'

'Jeli su ribe, hobotnice, salate, još istražujemo uzrok trovanja'
2

U Zavodu za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije čiji su epidemiolozi odmah krenuli na teren, rade izvide te prikupljaju informacije i uzimaju uzorke hrane...

VIDEO

Odrasle osobe koje su se otvrovale na Hvaru  imaju mučnine, povraćanje i proljev, dok su djeca u težem stanju, imaju neurološke simptome i leže na pedijatrijskoj intenzivnoj KBC-a Split.

Doznajemo to u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije čiji su epidemiolozi odmah krenuli na teren, rade izvide te prikupljaju informacije i uzimaju uzorke hrane. Riječ je o šesteročlanoj obitelji, kaže nam dežurna epidemiologinja dr. Vesna Barišić, a stručnjacima je sada bitno da dođu do uzoraka hrane koju je obitelj jela u protekla 24 sata.

Muškarac umro na brodu, dvoje djece i dvoje odraslih u bolnici
Muškarac umro na brodu, dvoje djece i dvoje odraslih u bolnici

U tom periodu, zna se, jeli su na svom brodu, ali i u jednom hvarskom restoranu. Popis hrane iz restorana, kaže dr. Barišić, vidljiv je s računa, a riječ je o raznolikim namirnicama poput salate, tjestenine, ribe, hobotnice i piletine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No ne može se sa sigurnošću tvrditi da su se otrovali hranom dok se ne analiziraju uzorci svega što je obitelj konzumirala.

- Uzimamo uzorke sa svih površina na njihovom brodu, kao i uzorke sve hrane koja se tamo nalazi, a isto vrijedi i za restoran gdje je obitelj večerala u ponedjeljak navečer. Pokušat ćemo također uzeti uzorke stolice članova obitelji, i ako to uspijemo analiza će trajati dva dana. U ovom trenutku ni infektolozi sa splitskog KBC-a ne znaju sa sigurnošću što je uzrok trovanja. Također, slučaj ove obitelji za sada je izoliran, nema trenutno naznaka o bilo kakvoj epidemiji – kaže dr. Barišić.

- Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestara koji radimo s djecom kako bismo ih spasili - rekla je za Index docentica Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split.

Podsjetimo, muškarac je preminuo na svom brodu u gradu Hvaru, a još četvero je hospitalizirano. Čovjek je preminuo prije dolaska hitnih službi i nije mu bilo pomoći, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na odjel Pedijatrija splitske bolnice.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:15

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.