Obavijesti

News

Komentari 40

Obitelj želi pokopati diktatora Franca u madridskoj katedrali

Obitelj želi pokopati diktatora Franca u madridskoj katedrali
1

Franco je vladao Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. godine, kada je pokopan u Dolini palih, mauzoleju financiranom javnim novcem

VIDEO

Nasljednici nekadašnjeg španjolskog diktatora Francisca Franca nastavljaju se protiviti odluci vlade o premještanju njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja pored Madrida, no u slučaju da dođe do ekshumacije nasljednici ga namjeravaju premjestiti u katedralu u centru Madrida, doznaje se u ponedjeljak.

Francovi unuci poslali su u petak pismo španjolskom ministarstvu pravosuđa u kojem su naveli kako je nadopuna zakona kojom bi omogućila premještanje neustavna te da jedino njegova obitelj ima pravo odlučiti hoće li ostaci biti premješteni.

Španjolski socijalisti preuzeli su vlast u lipnju, a u rujnu su nadopunili Zakon o povijesnom sjećanju, donesen 2007., kojim se priznaju žrtve građanskog rata i razdoblja nakon njega, kako bi maknuli Franca iz mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida. Odluku je podržalo 172 zastupnika u parlamentu sa 350 mjesta, dok su 164 zastupnika bila suzdržana, dvoje protiv, a ostali nisu prisustvovali.
Vlada do kraja godine želi premjestiti diktatorove ostatke te je bila dala rok od petnaest dana njegovim nasljednicima da odaberu novo mjesto. Ukoliko ga ne odaberu, vlada će sama odrediti mjesto.

Fašistički diktator ili istinski borac protiv 'crvenog zla'...?
Fašistički diktator ili istinski borac protiv 'crvenog zla'...?

Francov unuk, Francisco Franco Martínez-Bordiu, koji je predao pismo u ime nasljednika, naveo je kako su im odlukom vlade povrijeđena prava. U pismu je naveo kako žele da Francovi ostaci budu premješteni u kriptu madridske katedrale La Almudena. Katedrala se nalazi u samom centru grada pored nekadašnje kraljevske palače, a danas muzeja.

Franco je vladao Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. godine, kada je pokopan u Dolini palih, mauzoleju financiranom javnim novcem. Ondje se nalaze kosti nekad suprotstavljenih strana tijekom rata. Vlada premijera Pedra Sáncheza tvrdi da on nije bio žrtva tog rata te da ne smije biti na istom mjestu sa žrtvama svog režima. Također navodi kako se mauzolejem, kojeg je dao izgraditi sam Franco, veliča njegov opresivni režim.

Oporbena konzervativna Narodna stranka tvrdi da se odlukom o premještanju posmrtnih ostataka otvaraju stare rane, dok je fondacija Francisco Franco najavila pravni postupak protiv premještanja.

Lijeve stranke ističu da su ostaci trebali biti maknuti još davno te da se još uvijek istražuju identiteti tisuća osoba nestalih i ubijenih tijekom rata i njegovog režima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik