Obavijesti

News

Komentari 10

Obitelji: 'Hvala što ste uz nas. Samo pišite, neka se pamte...'

Obitelji: 'Hvala što ste uz nas. Samo pišite, neka se pamte...'
3

DUBOKO DIRNUTI Ljiljana Alvir, Ivana Dostal i Spomenka Kušić iz Vinkovaca su poručile da serijal Nestali obiteljima daje snagu i nadu

VIDEO

Ja već 28 godina tražim sina koji je 1991. godine nestao u Borovo commerceu. Ranjenog su ga od tamo odvezli i od tog dana više ništa ne znam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

06:33

Puno mi znači o što 24sata o nestalima u Domovinskom ratu koje tražimo sustavno piše. Sve što je rečeno i objavljeno ostaje za povijest. Hvala vam što ste obilazili obitelji, saslušali našu bol i tugu, s nama plakali. To je jedno veliko djelo i hvala vam puno, 24sata, govorila je to u četvrtak, usred Vinkovaca, predsjednica Udruge Hrvatska majka Vinkovci Spomenka Kušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boli je što se puno priča o svemu drugom, a o najmilijima najmanje. S drugim obiteljima nestalih, bol i tugu sa sobom nosi već 28 godina.

- Bol i tuga ostaje samo roditeljima. Još tražimo, još ih nismo našli - rekla je Spomenka.

I ona, kao i ostali članovi obitelji duboko je dirnuo poseban broj novina koji je dnevni list 24sata objavio u petak, na Međunarodni dan nestalih. Na crno-bijelim stranicama u suzama su gledale toliko draga lica s fotografijama iznad kojih je bilo samo jedno pitanje na koje već više od četvrt stoljeća pokušavaju dobiti odgovor: Znate li gdje je?

- Ja tragam za ocem Bohumilom Dostalom kojem se svaki trag gubi u zloglasnom logoru Bučje, u kojem je zatočen sa šestoricom kolega policajaca. Molim svakoga tko zna nešto o mom ocu i njegovim kolegama koji se još vode kao nestali, da nam daju neki znak, informaciju koja bi nam pomogla da nađemo naše najmilije. Predugo je 28 godina, prebolno je buditi se i lijegati sa samo jednim pitanjem: Hoću li ga naći? Ja tragam za ocem, ali to nije samo moj otac, to su svi. Svi su oni moji i ja sam njihova - u dahu nam kaže Ivana. Serijal Nestali sustavno prati, a nedjeljom se posveti svakoj priči koju objavimo. To joj daje snagu da ni obitelji nestalih, a ni nestali, nisu zaboravljeni.

- Uvjerena sam da vi kao medij nećete stati sa svojim serijalom dok se i zadnja košćica ne pronađe. Evo javno molim sve ljude koje još tragaju za svojim članom, neka ispričaju svoju priču u serijalu Nestali. Znam da je teško. I meni je bilo teško kao ženi stati pred kamere i svoju životnu priču podastrti javnosti. Ali, skupite hrabrosti i snage zbog vaših supružnika, roditelja, sinova, kćeri, braće... Da ih pronađemo, da se bar čuje - poručila je Ivana. I predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir i osobno traga za bratom Robertom i bratićem Ivanom. I kampanje 24sata o nestalima puno joj znače.

- Sve kampanje 24sata i priče koje se objavljuju kao i knjige o nestalima hvalevrijedne su i za obitelji koje osjećaju da su životi njihovih nestalih trajno zabilježeni. Vjerujem da to čitaju i gledaju i oni koji znaju istinu. Duboko se nadam da će jednog dana skinuti teret i sa svojih i s naših leđa - rekla je Alvir.

Sponzori: Zagrebačka županija, Plinacro, Kamgrad, JANAF

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...