Obavijesti

News

Komentari 20

Nestale trebamo i dalje tražiti, ali ne smijemo ih diskriminirati

Nestale trebamo i dalje tražiti, ali ne smijemo ih diskriminirati
5

Zastupnici su danas raspravljali o Zakonu o nestalima. Novčano će kažnjavati svakog tko prešućuje podatke koji mogu pomoći u traženju

VIDEO

Nakon povratka u saborske klupe zastupnici su raspravljali o Zakonu o nestalim osobama u Domovinskom ratu. Na današnji dan nepoznata je sudbina 1892 osobe, od kojih je 436 sa statusom hrvatskog branitelja, rekao je ministar branitelja Tomo Medved u Saboru.

Zakonom se štite interesi i dostojanstvo nestalih u Domovinskom ratu, a obvezuje državu da preuzme ulogu u traženju ako svi članovi obitelji nestalih preminu. Najveće su novine novčano kažnjavanje svih koji znaju, a prešućuju informacije. 

Jedina sadržajna promjena u odnosu na prvo čitanje je da se briše odredba o proglašenju 30. kolovoza spomendanom - Danom sjećanja na nestale osobe jer će se to regulirati zakonom o blagdanima.

Pokretanje videa...

01:28

U posljednje tri godine prosjek pronalaska i ekshumacije nestalih iz Domovinskog rata veći je nego u proteklih deset godina, ustvrdio je ministar. Oporba je podržala zakon u poruku da je potrebno učiniti dodatne napore da se sve nestale osobe pronađu.

Ako se riješi jedan slučaj nestale osobe zakon će biti uspješan, poručio je Miro Bulj (Most) no kritizirao je institucije jer nisu sve ispunile obveze u traženju nestalih.

- Ministarstvo vanjskih poslova nije ispoštovalo odluku Vlade o praćenju poglavlja 23. i 24. napredovanja Srbije u pristupnim pregovorima za članstvo u EU. Ministrica ne radi u interesu pronalaska naših nestalih  - poručio je. 

U Mostu zamjeraju što se u zakonu izbjegava izričaj "velikosrpska agresija", predlažu povećanje novčanih kazni u slučaju nepružanju informacijama o nestalima u Domovinskom ratu, te omogućavanje osumnjičenicima da budu svjedoci pokajnici.

Alen Prelec (SDP) kritizirao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja se prije tri godine sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- To je bila predstava za javnost, pričali su o nestalim osobama i nije se puno toga dogodilo - rekao je. 

Boris Milošević (SDSS) podsjetio je na podatke Međunarodnog Crvenog križa iz veljače ove godine, koji barata podacima da je na području bivše SFRJ 34.999 nestalih, od čega je u Hrvatskoj oko 6500 tisuća, a od tog broja je 4500 zatvorenih slučajeva.

- Nestale trebamo nastaviti tražiti, ne smijemo ih diskriminirati ni dijeliti po nacionalnosti ni državljanstvu, s drugim državama, prvenstveno Srbijom moramo surađivati, jer samo suradnja daje rezultate - kazao je. 

A dnevne novine 24sata problematiku nestalih prepoznale su odavno pa se još od 2016. tim pitanjem ustrajno bave. Sustavnim objavljivanjem ispovijesti članova obitelji nestalih odlučili smo pridonijeti rješavanju ovih slučajeva, olakšati bol i patnju majkama, sestrama, braći i sestrama koji su uskraćeni za ono osnovno - informaciju o sudbini njihovih najmilijih i neprežaljenih.

Pokretanje videa...

02:18

U nepune tri godine objavljivanja ispovijesti članova obitelji u serijalu Nestali na svim našim platformama i kroz suradnju sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Ministarstvom hrvatskih branitelja, uspjeli smo pokrenuti cjelokupnu hrvatsku i međunarodnu javnost kako bi se ova tragična, ali i humanitarno pitanje, napokon riješilo.

Pokretanje videa...

02:54

Potresne ispovijesti obitelji nestalih objedinili smo u knjigama “Nestali” i “Nestali 2”, koja je promovirana 12. lipnja u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu. Na njoj je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u početku serijalu “Nestali” pružila visoko pokroviteljstvo te razgledala i izložbu “Lica tuge”. Portrete članova obitelji snimila je fotografkinja Pixsella Sandra Šimunović. I mimo serijala “Nestali”, redakcija 24sata nestalima posvećuje posebnu pažnju.

Na prošlogodišnji Međunarodni dan nestalih sva naša internetska i tiskana izdanja objavila su fotografije sa zatamnjenim siluetama, simbolikom izgubljenog života i “otkidanja” iz obiteljskog okruženja.

I na lanjsku obljetnicu pada Vukovara nestalima smo se opet poklonili. Cijele naše novine i portal tog su dana bili prazni. Umjesto šarenih i razigranih fotografija, obilježja 24sata, vrištala je praznina.

Nestali u Domovinskom ratu ne smiju biti zaboravljeni. I treba im se posvećivati stalna pažnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"