Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obitelji stradalih gasitelja dobit će po 500.000 kuna

None Foto: H.Jelavić

Vlada je odlučila kako će se 562.747 kuna poreza na novac prikupljen od koncerta "Hrabri ljudi" uplatiti Zakladi za pomoć obiteljima stradalih

Povjerenstvo županijske Vatrogasne zajednice i Šibensko-kninske županije za raspodjelu prikupljenih sredstava pomoći obiteljima stradalih vatrogasaca je u četvrtak obzananilo da je do sada na njihovom računu prikupljeno nešto više od 6,5 milijuna kuna, ne računajući novac od poziva na broj 0609009. 
- Ovih 6,5 milijuna kuna je novac na posebnom računu Vatrogasne zajednice na koji je upućivana pomoć iz cijele države. Na sastanku koji smo održali s obiteljima stradalih vatrogasaca bilo je različitih stavova o tome na koji način podjeliti novce, pa smo odlučili da ćemo tih 6,5 milijuna obiteljima odmah podijeliti po ključu da za svakog od 13 stradalih vatrogasaca ide po 500.000 kuna, a o novcu s telefonskog računa odlučit ćemo naknadno – rekao je nakon sastanka s obiteljima stradalih vatrogasaca šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Povjerenstva. Prema njegovim riječima, dio obitelji se složio s idejom o osnivanju zaklade koja iz koje bi se davala pomoć vatrogascima stradalim u nekim budućim nesrećama, ali neki su se otvoreno bunili zahtjevajući da se sve odmah podijeli. Računa se da bi na računu HT-a bilo još tri milijuna kuna. Iz Vladine zaklade već je podijeljeno po 200.000 kuna obiteljima 13 vatrogasaca stradalih na Kornatu i jednog vatrogasca stradalog na Hvaru. Račun za pomoć je otvorila i Općina Tisno, odakle su šestorica stradalih, gdje je prikupljeno još 560.000 kuna. Također je Vlada odlučila kako će se odreći 562.000 kuna PDV-a od novca prikupljenog na humanitarnom koncertu "Hrabri ljudi" održanog u srijedu. Vlada će novac uplatiti Zakladi Kornati za pomoć obiteljima poginulih i stradalih. Na istom koncertu skupljeno je 3.1 milijun kuna. Župan Pauk je mišljenja da pomoć treba i obitelji pritvorenog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, ali ona, kako je rekao, neće biti isplaćena iz fonda Vatrogasne zajednice namijenjenog za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca. 

Komentari (10)
  • kakve su to fore da ne zele obitelji dati novce za fond. sad se vidi do cega im je zapravo.

    4. 10. 2007,   17:48
  • Ako smo uplacivali novce za obitelji stradalih vatrogasaca onda se to njima mora i dati! SRAMOTA!!!! Oni zele reci da je skupljeno vise novaca nego sto treba obiteljima stradalih??? Svi ti novci koji su se skupili nisu nadomjestak niti za samo jedan zivot, a kamo li 12 !!!!!!!!!

    4. 10. 2007,   15:59
  • stani malo ma kakav fon da buduše nesreče? jesu oni normalini? neka vlada donira svoje plače sljedečih 6 mjeseci za te \"buduče\" nesreče jer ako ih bude oni su sami krivi za njih!!! samo se siti brodogradilišta viktor lenac fonda za privatizaciju ko je tome svemu kriv nego vlada!

    4. 10. 2007,   17:35