Obavijesti

News

Komentari 30

Obitelji u šoku: Suprug mi je mrtav, umrijet ću od boli

Obitelji u šoku: Suprug mi je mrtav, umrijet ću od boli
67

Našli olupinu i tijela: Istražitelji pretpostavljaju da su piloti letjeli na nedopuštenoj visini od 2590 m, pokušali se naglo spustiti i upali u zračne struje

VIDEO

Nakon šest dana potrage spasioci su u utorak oko 11.15 sati pronašli nestalu Cessnu sa sjeverne strane Vaganskog vrha. Pokraj olupine su pronašli dijelove tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju putnicima u zrakoplovu, potvrdili su u Policijskoj upravi zadarskoj.
- Suprug mi je mrtav, eksplodirat ću od boli - jedva je prozborila supruga pokojnog pilota Gerda Govejšeka nakon što je doznala da su spasioci pronašli tijela. Cessnu su na vrlo nepristupačnom i miniranom terenu locirali pripadnici specijalne policije.
Avion se nalazio u procjepu na oko 1400 metara nadmorske visine između Vaganskog i Babinog vrha. Helikopteri su prethodnih dana nadlijetali tu vrtaču, ali zrakoplov vjerojatno nisu zapazili zbog obilnog snijega. Prema riječima Zdravka Janića, zapovjednika specijalne policije MUP-a, prvo što su uočili bili su rep i sjedala aviona koji je bio zatrpan snijegom. Dodao je da se do mjesta nesreće može doći samo pomoću posebne opreme. Put su pregledavali detektorima za mine kako bi ekipi za očevid i komisiji za istraživanje zrakoplovnih nesreća osigurali siguran prolaz. Istraga o avionskoj nesreći sad prelazi u ruke policije.
Podsjetimo, Cessna se na Velebitu srušila u četvrtak poslijepodne. U njoj je bilo četvero putnika, iskusnih pilota: Gerd Govejšek (63), Walter Aleksandar (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).

U LAVINI TEŠKO STRADAO SPECIJALAC
- Avion se očito, kad je udario u vrh, raspao u tisuće malih komadića. Prvo smo našli jednu spužvu, obavijestili zapovjedništvo koje nam je dalo koordinate, a zatim smo našli i rep i sjedalo aviona - rekao je Zdravko Delač, specijalac iz Rijeke iz tima koji je pronašao zrakoplov. Dok su tražili ostatke zrakoplova, jedan od kolega, Hrvoje Kamenjarin, se odvojio. Pokrenula se lavina koja ga je ponijela. Udario je u bukvu, koja mu je spasila život, jer bi ga inače lavina zatrpala. Ima otvoreni prijelom bedrene kosti. Dečki, drugi specijalci su ga sami imobilizirali, a Hrvoje im je govorio šta da rade, pa su mu nogu s jedne strane nogu imobilizirali bukvinom granom, a s druge skijom. Kasnije je pao u stanje šoka, a dečki su ga tako imobiliziranog na rukama nosili s planine. Prevezli su ga u zadarsku bolnicu. U spašavanju specijalca sudjelovalo je 20-ak ljudi.
- Jedina preokupacija im je bila da pomognu kolegi kojem su dali prvu pomoć, kaže Delač, dodajući kako tijekom spašavanja specijalci nisu mislili na sebe.
- Bitno je da je Hrvoje dobro - kaže Delač.

CESSNU ĆE IZVLAČITI KAD SE OTOPI SNIJEG
- Odgovornost Kontrole leta za pad Cessne treba apsolutno isključiti. Prvo što sam provjeravao bili su oni, a utvrdio sam da su svoj dio posla korektno odradili - ponovno je ustvrdio Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće.
Jedna od teorija je da je Cessna letjela na visini od 2590 metara, a na snazi je bila zabrana letenja između 1980 i 4876 metara. Nakon upozorenja kontrole leta, avion je naglo smanjio visinu na 1674 metra, upao u zračna strujanja, jer je tog dana bilo ako jugo, te udario u Vaganski vrh. I Vodanoviću je ta teorija vjerojatna, no napominje da će se točan uzrok nesreće znati kad se analiziraju svi dijelovi aviona. Sada bi izvlačenje olupine zbog snijega bilo pogibeljno, kaže Vodanović. Pretpostavlja da će se olupinu iz vrtače vaditi uz pomoć helikoptera i članova Gorske službe spašavanja, ali tek kad snijeg okopni. To znači tijekom svibnja i lipnja. Tek tada započet će se s analizom koja bi trebala otkriti točan uzrok pada Cessne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1