Obavijesti

News

Komentari 10

Obiteljska tradicija: Nebojoša (60) s Komiže je kralj rogača

Obiteljska tradicija: Nebojoša (60) s Komiže je kralj rogača
2

Uz veliku energetsku vrijednost dobar je po zdravlje organizma jer pomaže u obnavljanju crijevne flore. Dobar je i za osobe alergične na mlijeko jer ima 80 posto više kalcija od mlijeka

VIDEO

Vidjevši na policama trgovina fino mljeveni rogač iz Španjolske koji se melje u Nizozemskoj, Nebojša Božanić (60) odlučio da taj rogač mora zamijeniti onaj iz Komiže. Danas je najveći proizvođač rogača na otoku Visu.

- Nakon školovanja sam se iz Splita vratio u Komižu i prije 30 godina počeo obnavljati nasade rogača. Danas na dvije lokacije imamo 200 stabala, od kojih su neka stara i stotinu i više godina. Najveći nasad na četiri hektara je u uvali Perna, po kojoj sam i nazvao obrt. Obnovom stabala okrenuo sam se i ekološkom uzgoju – govori nam Božanić. Stoljetnom brigom stanovnika Komiže došlo se do izvanredne sorte koja se odlikuje visokim postotkom fruktoze, kalcija, minerala i vitamina. Registriran je kao Komiški veliki rogač.

Ta je sorta među vodećima u svijetu po nutritivnim vrijednostima. Upotrebljava se i kao voće. Nekad je sama Komiža proizvodila oko 500 tona rogača, kolika je današnja proizvodnja u čitavoj Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svu proizvodnju prodam kao finalni proizvod uz dobru cijenu - kaže Nebojša. Dodao je da je sadašnja cijena u otkupu na veliko oko tri kune. U prilog rogaču ide i to što njemu ne treba puno vode.

- Nasadi jabuka ili mandarina su veliki, dok smo rogač gotovo iskorijenili. Jasno je da se od pet stabala rogača ne može živjeti. Možemo ga saditi jer on nakon sedam godina daje prve plodove, dok već u 12. godini i bogat urod – pojasnio je Božanić.

Na kraju nam je pokazao jedan od najstarijih nasada kojeg će uskoro bageri uništiti zbog gradnje pet atraktivnih vila. Božanić je objasnio i kakav je utjecaj rogača na zdravlje.

- Uz veliku energetsku vrijednost dobar je po zdravlje organizma jer pomaže u obnavljanju crijevne flore. Preporučio bih svima koji imaju problema s probavom unos dvije žličice mljevenog rogača u jogurt. Isto tako je dobar za osobe alergične na mlijeko jer ima 80 posto više kalcija od mlijeka, a obiluje vitaminom B i nepresušan je izvor rijetkih minerala - rekao je poljoprivrednik. Otkrio je da je rogač podrijetlom iz Perzije, a preko Male Azije su ga do nas donijeli Feničani, koji su njime hranili svoje galiote.

- Sjemenke rogača uvijek su se upotrebljavale i kao mjerna jedinica. Tri sjemenke su zapravo jedan karat - objasnio je Komižanin Nebojša.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag