Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Objavili imovinsku karticu: Ivo Sanader ima tri tvrtke i grob

None Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Zastupnik Ivo Sanader ima dva stana i dva automobila. Naslijedio je 105.000 eura, a on i njegova supruga Mirjana do sada su uštedili 281.000 kuna i oko 25.000 eura

Imovinska kartica Ive Sanadera u zakonskom roku stigla je u Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i objavljena na je na njihovim internet stranicama. Prema njoj Ivo Sanader živi od mjesečne neto plaće u iznosu od 15.500 kuna što je za 7.500 kuna manje nego što je primao kao premijer. Od odlaska iz politike do povratka u zastupničke klupe, on i supruga uz postojeći stan i garažu u Zagrebu te stan u Splitu i vinograd u Zaprešiću, nekretnine su povećali za grobno mjesto u Zagrebu. U kartici nije navedeno na kojoj lokaciji se ono nalazi niti kolika je njegova vrijednost. Vidljivo je tek da pravo na sukorištenje grobnog mjesta ima supruga Mirjana te da je ono kupljeno sredstvima od samostalne djelatnosti. Novina su i udjeli u tri tvrtke od kojih su dvije u Zagrebu i jedna u Innsbrucku, koje je osnovao nakon odlaska iz politike. S obzirom da je zastupnik, prijenos prava na povjerenika. Sanader za dvije tvrtke u Zagrebu navodi da je njihova nominalna vrijednost 142.500, ali ne precizira radi i se o kunama ili eurima. Za tvrtku u Innsbrucku nominalna vrijednost je 33.250 eura. U kartici stoji da je tvrtke stekao novcem od samostalne djelatnosti i nasljedstva. Ušteđenog novca on i supruga imaju 281.000 kuna i oko 25.000 eura te 105.000 eura koje su stekli nasljedstvom. U staroj kartici naveo je tek oko 120.000 kuna izuzevši onih 105.000 eura.

Poslove mu vodi bivši Žužulov čovjek

Prema dostupnim podacima, Sanaderove firme u Zagrebu vodi odvjetnik Steven Vatroslav Brkich koji mu je bio jedan od tri savjetnika dok je bio premijer. Brkich je direktor tvrtki Alia Savjetovanje i Perbujac koje su obje registrirane na adresi Šarengradska 1. 

Steven Vatroslav Brkich došao je u Ured premijera 2005. godine i to s mjesta stručnog suradnika u kabinetu Ministra vanjskih poslova kada je ministar bio Miomir Žužul. Završio je pravo u SAD-u te je radio kao odvjetnik u Philadelphiji. Iz Ureda premijera otpustila ga je Jadranka Kosor.

Kajin: Velikan si je sigurno rezervirao Arkade

Koliko je novaca Mladen Barišić donosio u HDZ taj čovjek ima očigledno premalo imovine, u šali je izjavio je Damir Kajin (IDS) nakon što je proučio Sanaderovu imovinsku karticu. Ustvrdio je kako je Sanader stvorio "nakaradni sustav" u kojem nije bilo samo za njega nego i za njegove potpredsjednike, ministre i mnoge druge.

- Što se tiče grobnog mjesta mene čudi da jedan takav velikan nije za sebe rezervirao u najmanju ruku Arkade - rekao je.

Beus: Nekima se politika kao posao isplati

Za Gorana Beusa Richembergha (HNS) iz Sanaderove imovinske kartice vidljivo da je on jedan od bogatijih političara u Hrvatskoj.

- Po ovome što možemo na brzinu izračunati radi se o imovini koja se računa u milijunima kuna. To je očito dokaz da se nekima u politici isplati taj posao. Vrijednost tvrtki je prilično impresivna s obzirom da su, pretpostavlja se, one novo osnovane - izjavio je. Iako za pokretnu imovinu Sanader navodi da je vrijedna 1,5 milijuna kuna, Beus pretpostavlja da se iza toga kriju satovi, zbirke umjetnina i druge vrijednosti.

- Mi već imamo iskustvo da neki ljudi koji se bave politikom ne nose originale, recimo torbice pa možda nisu ni ti satovi originalni i vrijede puno manje nego što mediji nagađaju. No, dobro da imamo polaznu osnovu u slučaju pritiska medija ili mogućih istražnih radnji da se može usporediti da li je netko tko je 15 godina na državnim dužnostima uz svoju redovnu plaću mogao uštedjeti tako velike vrijednosti uz relativno skromno nasljedstvo od 105.000 eura - rekao je Beus.

Đakić: Teško mi je vjerovati da je Sanader sve prijavio

Josip Đakić (HDZ) ističe da bi bilo dobro da se točno specificiraju pokretnine koje posjeduje obitelj Sanader, a smatra da je transparentno trebao prikazati prihode koja su on i supruga stjecali svoju imovinu. Nakon svih afera teško mu je vjerovati da je Sanader prijavio sve što ima.

Komentari (105)
  • U zemlji s 200 tisuća lažnih branitelja sa svim pravima i povlasticama, u zemlji s više boraca partizana i pripadajućih penzija, nego ih je bilo na kraju 45., u zemlji s tisućama lažnih invalida rada i plaćenih (koruptivnih) mirovina, u zemlji s tisućama onih koji primaju "plavi dizel" za poljoprivrednu proizvodnju, a o zemlji i ratarstvu znaju koliko iste imaju pod noktom, u zemlji gdje se grade brodovi uvoznim komponentama, a brodovi šuplji i gutači državnog novca, u zemlji lažnih socijalnih kategorija koji povlače proračunske novce i prava, u zemlji s tisućama korisnika raznih subvencija, koji nikome ne polažu račun, u zemlji u kojoj čekanje u redu za medicinski pregled kod toliko skupo nabavljenih i plaćenih aparata postaje način života do smrti, u zemlji toliko silno nagomilane administracije koja kao tumor izjeda tkivo ovog naroda i zemlje, u zemlji neodgovornih parlamentarnih zastupnika, imovinska kartica Ive Sanadera i nije nešto. Čekam odgovor da se imenom imenuju lopovi u ovoj zemlji. Sve nabrojene i slične, a ne spomenute kategorije spadaju u samo jednu istog imena LUPEŽI koji viču, držite lopova, razvlačeći druge kao hijene plijen. Tko se više sjeća Heraka, Štokića, tko se sjeća Vrhovnika, Dragičevića, Ekonomskog i Prometnog fakulteta, tko se sjeća HŽ.. stotina drugih manjih ili većih afera na višim i nižim razinama. Promjene, promjene ljudi, polazeći od sebe, uvesti registre i red! Tehnologija omogućava za godinu ili dvije u ovoj zemlji može biti reda...

    24. 11. 2010,   12:51
  • Obje tvrtke su osnovane na isti datum i posluju na istoj adresi (Šenoina br. 19 u Zagrebu). Alia savjetovanje d.o.o. ima 2 zaposlena, a Perbujac d.o.o. niti jednog. Osnovna djelatnost obje tvrtke je : "Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem"... iliti maglarenje, odnosno torbarenje. Niti jedna od tvrtki nema web stranicu, niti je poznat direktor. Zanima me kako misle privući potencijalne klijente bez reklamiranja. Zna se kako! Toliko je očito o čemu se radi, da mi je sila na wc.

    24. 11. 2010,   12:51
  • nasljedio!!!!!!!!ja kupio polovni auto i drugi dan došla policija da vide odakle mi pare,da se hoće zapucati još jednom.

    24. 11. 2010,   11:57