Obavijesti

News

Komentari 37

Ispit iz hrvatskog jezika i prije kraja, esej može ostati prazan

Ispit iz hrvatskog jezika i prije kraja, esej može ostati prazan

Nakon najdužeg obrazovnog štrajka u Hrvatskoj, skraćenih zimskih praznika i produžene nastavne godine u većini hrvatskih škola, maturantima je danas konačno objavljen raspored polaganja mature...

VIDEO

Zbog tako dugotrajnog štrajka maturanti koji će u školu sada ići do 29. svibnja, duže nego su trebali, na ispite mature umjesto najavljenog 1. lipnja, izaći će u ponedjeljak 8. lipnja kada su na rasporedu ispiti kemije i sociologije, a posljednji ispit pisat će se 29. lipnja i to iz matematike.

Prvi ispit ovogodišnje državne mature pisat će se iz Hrvatskog jezika i to u subotu 16. svibnja. To su puna dva tjedna prije završetka nastavne godine za ovogodišnje maturante, koja za njih završava 29. svibnja (odnosno 28. svibnja za Grad Zagreb). Te subote pisat će se i A i B razina iz Hrvatskog jezika.

Za taj prijedlog kalendara državne mature Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u petak je suglasnost dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što čini konačnim datume državne mature s obzirom na pomaknute datume cijele godine. 

Hrvatski jezik jedini je predmet kod kojeg će biti značajnijih izmjena u odnosu na prošlogodišnju maturu, kazali su nam u NCVVO-u. Naime, prema izmjenama Pravilnika o državnoj maturi, esej iz Hrvatskog jezika više se neće ocjenjivati zasebno, što je lani izazvalo povećani broj padova na maturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, određeni dio maturanata ne samo da nije zadovoljio kriterije pisanja eseja, već je predalo prazan papir. S obzirom da se ocjenjivao zasebno, bez obzira na ocjenu iz testa, Hrvatski jezik nije se moglo proći bez te pozitivne ocjene. Ove godine, potvrdio nam je i Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita, maturanti se doslovce trebaju samo pojaviti na eseju. Ako predaju prazan papir, ocjena će im i dalje biti prolazna ako test bude prolazan. Jedini je uvjet da se na pisanju eseja pojave i prijave.

Ostali ispiti polagat će se od ponedjeljka 8. lipnja, počevši s izbornom sociologijom. To je tjedan dana nakon završetka nastave. Ostala dva obavezna predmeta državne mature, engleski jezik i matematika, održat će se na kraju provedbe državne mature, u petak 26. lipnja (engleski), te u ponedjeljak, 29. lipnja,

Nakon objave rezultata 13. srpnja, te dva dana roka za prigovore, konačni rezultati državnih matura bit će objavljeni u ponedjeljak 20. srpnja. Svjedodžbe će biti podijeljene 22. srpnja. S obzirom na to da su upisi na fakultete lani održani sredinom srpnja, zbog pomicanja kalendara državnih matura ove godine, sasvim sigurno će biti pomaknuti i rokovi za upise na fakultete, no još nema objavljenih datuma upisa.

Inače, u posljednjih pet godina, od nastavne godine 2014./2015. (kad je državnoj maturi pristupio najveći broj učenika otkako se provodi, 36.141), broj maturanata se smanjio za više od 6000. Tako ih je prošlo ljeto maturu polagalo 29504, među kojima je bilo 11236 gimnazijalaca, te 17978 učenika strukovnih škola. Istovremeno se nisu mijenjale i čak su se povećavale upisne kvote na fakultetima na većini hrvatskih sveučilišta, a otvoren je i začajan broj privatnih visokih učilišta.

Stoga u NCVVO-u ističu: Mjesta će biti za sve one koji žele studirati, čak i na jesenskom roku, te kako nema nikakvog razloga za strah od državne mature. Ono što preporučuju je da učenici svakako dobro razmisle žele li polagati A ili B razinu državne mature, jer se pokazalo da dosta njih koji padnu A razinu (a koja im čak i nije potrebna za upis na željeni fakultet), bez problema prolaze B razinu.

Inače, iduće nastavne godine, 2020./2021., prvi put će se pisati i probne državne mature u trećim razredima srednje škole. Kako saznajemo, radi se o samo o testiranju kako bi učenici dobili dobili uvid o tome što ih čeka na maturi, te se neće ocjenjivati. Od 2022. kreće se s polaganjem državne mature prema novim kurikulumima, ali samo za učenike koji su po novom programu i radili. Zasad još nije poznato o kakvim će se izmjenama raditi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21