Obavijesti

News

Komentari 194

Objavili američki biskupi: Don Ivan Turić na listi zlostavljača

Objavili američki biskupi: Don Ivan Turić na listi zlostavljača
3

Čelnici Katoličke crkve u Teksasu identificirali su oko 300 svećenika osumnjičenih za zlostavljanje djece. Svećenik iz Zagvozda ondje je službovao ‘70-ih. Kaže da nema veze s optužbama

VIDEO

Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, rekao nam je jučer mirnim glasom, nimalo se ne uzbuđujući, don Ivan Turić (79), koji se našao na američkom popisu teksaških biskupa među 300 svećenika prozvanih zbog seksualnog zlostavljanja djece.

- Teksaški biskupi odlučili su objaviti imena tih svećenika jer je to ispravno i pravedno te ponuditi iscjeljenje i nadu žrtvama - rekao je kardinal Daniel DiNardo, predsjednik američke Konferencije katoličkih biskupa. Čelnici Katoličke crkve u Teksasu identificirali su oko 300 svećenika i ostalih optuženih za seksualno zlostavljanje djece. Popis je objavljen u četvrtak navečer.

- Za taj popis ja nisam čuo, niti vidio, niti znao. Prvi put čujem od vas, pa moram pogledati i pročitati – dodao je.

Na pitanje što misli o svećenicima optuženima za pedofiliju kaže:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svi smo mi ljudi i možemo imati i razne seksualne sklonosti, ali što se tiče pedofilije, to je najgore. Baš se grozi čovjek.

Umirovljen je 2016. u Hrvatskoj 

Ispod njegova imena na popisu piše da je rođen 1940., da je zaređen 1968. te da je protjeran iz Houstona 1977. Ni za jednog svećenika s popisa ne piše gdje i kad su učinili to za što ih optužuju. Navodi se samo da su zlostavljanja počinjena od 1940. nadalje.

Na pitanje je li ondje bio do 1977., zašto je otišao i kamo, kaže:

- Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima, i tako sam onamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996.

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u kolovozu te godine ga je umirovio.

Što objavljivanje popisa znači za Crkvu, optužene svećenike i žrtve, pojašnjava nam teolog Dalibor Milas.

- Kanonsko pravo za takve slučajeve ne poznaje pojam zastare. Ako nekog svećenika optuže za pedofiliju, biva izopćen iz Crkve i službe, a potom bi se trebao predati nadležnim civilnim institucijama. Koliko mi je poznato, po kaznenom pravu postoji zastara, zbog čega vjerujem da oni koji su na takvom popisu za djela od 1940-ih nadalje ne mogu odgovarati - kaže nam Milas. Ističe kako Crkva nikad ne izlazi s takvim vijestima sama, odnosno teško da će objavljivati išta o pedofiliji ako ne postoji pritisak javnosti.

- U Hrvatskoj samo pod pritiskom javnosti takva pitanja Crkve će biti objavljena. Nikad se ovdje nije dogodilo da Crkva sama osudi i objavi nekoga za takvo djelo. Vani je malo drukčija kultura, pa se češće javnost suočava s tako osjetljivim pitanjima. Sjećamo se da se pitanje svećeničke pedofilije u Irskoj također raskrinkalo nakon javnog pritiska - dodaje Milas.

Kako se don Ivan Turić našao na popisu, nije jasno.

Suočavanje sa zlodjelima 

Prema pisanju američkih medija, to je jedna od najvećih skupina svećenika koje je Crkva u Americi otkrila dok se suočava s državnim i saveznim istragama o svojem postupanju u desetljećima optužbi za seksualna nedjela svećenika. Imena je na internetu objavilo 15 biskupija iz Teksasa nakon što je u američkoj državi Pennsylvaniji u kolovozu 2018. objavljeno izvješće o zlostavljanju tisuću djece. Nakon otkrića u Pennsylvaniji deseci drugih biskupija u SAD-u objavili su imena svećenika i ostalih optuženih za zlostavljanje, a neke američke savezne države otvorile su vlastite istrage.

- Važno je da tim mladim ljudima, žrtvama, preživjelima, kažemo: ‘Mi razumijemo vaše iskustvo. Razumijemo vaše priče. Ovo je popis imena koja smo objavili. To pokazuje da to razumijemo’. Imena nekih svećenika u Houstonu koji su bili optuženi mediji su objavljivali proteklih godina. Ali ovo je prvi put da smo zajedno objavili sva imena - rekao je kardinal Daniel DiNardo u intervjuu za američku mrežu ABC nakon objave popisa.

Don Ivan Turić od ranije je poznat javnosti po služenju mise za kontroverznog fra Šimu Nimca. Tako je 2012. u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u općini Zagvozd služio misu za franjevca Šimu Nimca, koji je tad punio novinske stupce zbog prodaje atraktivnog zemljišta u Baškom polju i zadržavanja novca te zbog veze s djelatnicom banke. Tad je, između ostalog, u propovijedi rekao: “Sjećam se svoga službovanja u dalekoj Južnoj Americi. Na jednom svećeničkom skupu, na svetoj misi, došlo je dvadesetak svećenika. A o njima se i pisalo, čulo i govorilo o njihovim neprimjernim radnjama. Došli su među nas zatražiti milost, oprost. Pa hajde, nemojte tim ljudima oprostiti... Tko je od nas bez grijeha, neka se javi, da ga vidimo. I ja dok ispovijedam, zavapim Bogu da mi oprosti jer sam grešnik”. Pitali smo ga komunicira li danas fra Šimom Nimcem.

Zovu ga ‘Padre de la rosa’

- Uvijek sam sklon pomoći svećenicima i mislim da svatko zaslužuje drugu priliku. Fra Šimu nisam vidio niti se čuo s njim. Upoznali smo se na nekim susretima nakon misa i za njega mislim da je krasan svećenik. Danas se nalazi negdje u samostanu, a ja se za njega molim svaki dan - kaže don Turić. Prisjetio se kako je i u Kaliforniji bio u župi punoj svećenika “grešnika”, kojima je želio pomoći kao fra Šimi.

- Sjećam se kad sam išao propovijedati u Kaliforniju na molbu biskupa Franića i kad sam došao u jednu župu, ondje je bilo puno svećenika, pa sam pitao župnika kako da ih je tu toliko. Rekao je da je on otvorio srce za one koji imaju probleme u životu - kaže nam Turić.

Poznat je po nadimku Padre de la rosa (otac s ružom).

A zbog čega ga tako zovu pojašnjava: “Obično kad slavim misu, nosim crvenu ružu da njome okitim Isusa Krista. Kad posvetim hostiju, darujem ružu Isusu. Odatle i taj nadimak.”

'Radujem se smrti' 

Kad smo ga jučer nazvali, rekao je da se upravo vraća s dijalize.

- Bubrezi mi ne rade najbolje. Nedavno sam operirao rak, no sad se dobro osjećam - kazao nam je.

Na pitanje boji li se smrti odgovorio je: “Ma ne. Ja se tome radujem jer vjerujem u život vječni i mog dragog Isusa”. Splitsko-makarskoj nadbiskupiji jučer smo poslali upit o slučaju don Ivana Turića. Još nismo dobili nikakav odgovor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag