Obavijesti

News

Komentari 114

Objesi 'Zimmer Frei': Žale se da gostiju nema, a preskupi su

Objesi 'Zimmer frei': Žale se da nema gostiju, a preskupi su

Zanimanje za hrvatski turizam raste, mjesta ima, no neki iznajmljivači i dalje ne spuštaju cijenu. Najskuplji smještaj pronaći ćete u Srednjoj Dalmaciji, a uštedjet ćete ako ljetujete sjevernije

VIDEO

U potrazi za smještajnim kapacitetom na Jadranu u kojem može ljetovati četveročlana obitelj od 20. srpnja nadalje, odlučili smo 'pročešljati' oglasnike, a prvi na listi bio je Njuškalo.hr.

Jedna iznajmljivačica na Šolti kazala nam je da kako je popunjena do 15. kolovoza, a u sezoni apartman s pet ležaja naplaćuje 65 eura. Cijena za isti smještaj u predsezoni i postsezoni je 50 eura na dan. 

- Neki iznajmljivači su mi rekli da im je prva polovica srpnja slabije popunjena, a kad nama ostaju nepopunjeni dani, kad imamo rupu, tada smještaj nudimo povoljnije - za samo 35 eura - poručila je iznajmljivačica.

'Popljuvao' turizam: Porciju ušljivih srdela naplate 120 kn
'Popljuvao' turizam: Porciju ušljivih srdela naplate 120 kn

Prema analizi Njuškala, zanimanje za hrvatski turizam raste. U lipnju su turistički oglasi, naime, imali šest posto više pregleda nego u istom mjesecu lani, a pregledavali su ih najviše Nijemci, Slovenci, gosti iz BiH i Austrije. Na Njuškalu se trenutačno nudi više od 6000 objekata za odmor na obali i unutrašnjosti, najviše privatno, i to u Sjevernoj Dalmaciji, Kvarneru i Primorju. Ne nude se samo apartmani već i cijele kuće, kao i pojedinačne sobe. Cijene su između 20 i 500 eura po danu, pa i više.

Iznajmljivači u sezoni traže više nego prošle godine

Prosječna dnevna cijena najma apartmana u Hrvatskoj, prema Njuškalu, u sezoni je 67 eura, četiri eura više nego prošle godine. Izvan sezone je pak, neka srednja cijena 46 eura, što je 31 posto povoljnije nego u sezoni.

Iznajmljivači: gostima nudimo više, a posao nije bez rizika
Iznajmljivači: gostima nudimo više, a posao nije bez rizika

Najskuplji apartmani u Srednjoj, najjeftiniji u Sjevernoj Dalmaciji

U priobalju su cijene od lani porasle između dva i osam posto. Najjeftiniji smještaj možete pronaći u Sjevernoj Dalmaciji, i to za tridesetak eura po danu. U Novalji na Pagu, očekivano, cijene ne padaju. Za smještaj nedaleko plaže Zrće, morat ćete u prosjeku platiti 78 eura.

Prosječna cijena apartmana u Srednjoj Dalmaciji je dnevno do 79 eura, a najviše se apartmana nudi u Splitu. Tamo je najviša prosječna cijena 86 eura, što je za tri eura više nego u Makarskoj.

Na Visu ćete za smještaj u apartmanu po danu platiti prosječno 84 eura, a na Hvaru 72 eura. U južnoj Dalmaciji za najam apartmana traže između 50 i 150 eura. Najviše ih nude u Orebiću i na Korčuli. Prosječne cijene na spomenutim otocima su 67, odnosno 54 eura dok je u Dubrovniku dnevni prosjek 77 eura. 

Za one malo dubljeg džepa, u ponudi je vila Yanko na makarskoj rivijeri. Dan najma u predsezoni i postsezoni je 470 eura, a u sezoni 670 eura. Osim što u nju stane osmero ljudi, ova vila ima bazen i veliki vrt.

I to je moguće na Stradunu: Za stalne goste besplatan sladoled
I to je moguće na Stradunu: Za stalne goste besplatan sladoled

Osim Njuškala, prošli smo i kroz Booking.com. Tamo smo tražili apartman za par s dvoje djece u dobi između pet i deset godina od subote, 20. do subote, 27. srpnja, na što nam je aplikacija poručila kako smo zakasnili s rezerviranjem smještaja. 

U Pagu je tako popunjeno 86 posto kapaciteta, u Novalji 95 posto, Orebiću i Pirovcu 90, a u Dubrovniku 96 posto. Neki su i spustili cijene za željeni termin. Tako su na Šolti, gdje je iznajmljeno 87 posto apartmana, cijene za isti datum smanjene s 3882 i 3645 kuna za sedam noćenja na 3300 i 3313 kuna. U Malinskoj na Krku je isti termin jeftiniji samo 100 kuna.

HTZ: U prvih šest mjeseci turista je bilo šest posto više

Dok se Hrvatska turistička zajednica hvali brojkama u prvih šest mjeseci, za srpanj i kolovoz samo kažu da su zadovoljni rezervacijama. Na jesen će o konkretnijim brojkama za naredne mjesece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava