Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obnova Titovog broda Galeba stajat će čak 75 milijuna kuna?

Na natječaj za obnovu nekadašnjeg Titova Bijelog broda stigla je samo jedna ponuda i to ona remontnog brodogradilišta Viktor Lenac - za čak 75 milijuna kuna s PDV-om, umjesto planiranih 28 milijuna kuna

U gradskoj upravi Rijeke u natječajnoj dokumentaciji istaknuli su prvotnu cijenu obnove broda Galeb od 27.665.000 kuna i sada se postavlja pitanje tko je toliko pogriješio s procjenom s obzirom da ponuda za obnovu brodogradilišta Viktor Lenac iznosi čak 75 milijuna kuna s PDV-om.

S obzirom na novonastalu situaciju, ostalo je nekoliko mogućih opcija; da se poništi natječaj i raspiše novi u nadi da će se javiti netko s 'razumnijom' ponudom, da se sasvim odustane od obnove ili da se na neke druge načine pokušaju namaknuti sredstva za ponudu Viktora Lenca, ili novim kreditom ili povlačenjem sredstava iz EU fondova, piše portal Riječanin.

Goran Kovačić/Pixsell | Autor: Goran Kovačić/Pixsell Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Galeb je trebao biti obnovljen do kraja 2019. godine kako bi ostalo dovoljno vremena za uređenje muzejskog postava i postavljanje restauriranog namještaja jer je planirano da brod početkom ljeta 2020. godine, u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, počne vraćati barem dio uloženog novca kroz djelatnosti muzeja, hostela, restorana…

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar u medijskim najavama raspisivanja natječaja za obnovu Galeba tvrdio je da natječajna sredstva i rokovi nisu proizvoljni, a na pitanje što će se dogoditi ako ponuđači ponude višu cijenu odgovorio je:

- U slučaju ponude koja cijenom premašuje procijenjenu vrijednost nabave, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, moguće je poništiti natječaj, ili, ako je naručitelj u mogućnosti osigurati dodatna dostatna sredstva iz vlastitih izvora, moguće je odabrati i takvu ponudu. S obzirom na to da smo u EU projektu, o svemu tome dužni smo informirati i posrednička tijela te čekati njihovo očitovanje u tom smislu.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (178)
  • Tipična hrvatska priča. Dogovori, pregovori, planiranje... I tako 25 godina dok ne bude više isplativo ulagati a objekt pregovora potpuno propadne.

    5. 1. 2019,   11:04
  • nes ti love.to gradski oci potrosu u 6 miseci.

    5. 1. 2019,   10:10
  • Ne možeš vjerovat na kakve se gluposti troše novci poreznih obveznika, kao da se nema na ništa pametnije i potrebnije potrošiti.

    5. 1. 2019,   10:29