Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obožavao je, bio totalno lud za njom: Na kraju je ipak smaknuo

None Foto: IMDB

Anne Boleyn, druga žena engleskog kralja Henrika VIII. pogubljena je na današnji dan 1536. Optužena je za preljub, incest, vještičarenje te joj je odrubljena glava

Pogubljenje engleske kraljice Anne Boleyn (35) u engleskom Toweru bilo je, opisuju povjesničari, privatno i dostojanstveno. U pratnji nekoliko dvoranki krenula je prema mjestu svoje smrti, a pritom je izgledala 'neuplašeno kao da ne ide umrijeti'.

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Njezin suprug kralj Henrik VIII. optužio je u montiranom procesu za incest, vještičarenje i preljub sa čak sedam muškaraca, od kojih je jedan bio i njen vlastiti brat – George Boleyn . Premda je najprije htio spaliti odlučio je biti 'milostiv' pa joj je dao odsjeći glavu. Angažirao je poznatog  i cijenjenog krvnika koji je koristio mač jer Henrik nije htio da njezin vrat bude prerezan običnom sjekirom.

Krvnik je bio očaran njenom hrabrošću

Prije nego je kleknula održala je kratak govor.

"Dobri kršćanski ljudi, došla sam ovdje umrijeti po zakonu, jer po zakonu mi je suđeno umrijeti, i zato se tome neću opirati. Nisam došla ovdje da pokazujem na nekoga, niti da govorim o tome što sam optužena i osuđena da umrem, ali molim Boga da čuva Kralja i da mu podari dugu vladavinu nad vama, jer nježnijeg ni milostivijeg princa nikada nije bilo: i za mene on je uvijek bio dobar i nježan gospodar. I ako će se ijedna osoba miješati u moj slučaj, tražim od njih da sude kako najbolje znaju. I tako napuštam ovaj svijet i sve vas, i svim srcem želim da se svi vi molite za mene. O Bože smiluj mi se!

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Kleknula je na francuski način, uzdignute glave i molila se do kraja, dok su joj sluškinje skidale maramu sa glave i stavljale povez preko očiju. Egzekutor je navodno bio toliko fasciniran i očaran Anninom hrabrošću da je teško mogao uraditi svoj posao. Prema legendi, upitao je da mu daju mač (koji je već držao u rukama) i onda joj odrubio glavu kako Anne ne bi očekivala udarac. Pogubljenje je izvršio samo jednim zamahom mača.

Karizmatična, samosvjesna i svojeglava

Takvo dostojanstveno i ponosno ponašanje malo koga je začudilo. Anne Boleyn nije u svoje vrijeme smatrana izuzetno lijepom ženom, ali su je krasili izuzetna inteligencija, duh i hrabrost. Već pri prvom susretu svi bi ostali zadivljeni njezinom karizmom

Foto: IMDB

- Ona nikada nije bila opisivana kao velika ljepotica, ali čak i oni koji su je ismijavali priznavali su da je posjedovala dramatičnu privlačnost. Njena maslinasta put i ravna crna kosa davale su joj dašak egzotike u kulturi koja je mliječno-bijelu kožu smatrala neophodnom za ljepotu. Njene oči su bile posebne upadljive: 'crne i lijepe', napisao je jedan njen suvremenik, dok je drugi zapazio da su bile 'uvijek najatraktivnije', i da ih je 'znala efektivno koristiti' - opisao je Anne Bolyn jedna povjesničar dok je drugi za ovu samosvjesnu i svojeglavu ženu rekao:

Annin šarm nije počivao toliko na njenom fizičkom izgledu kao što jeste na njenoj živahnoj osobnosti, rječitosti, inteligenciji i eleganciji. Bila je niske i naizgled ranjive figure. Iskazivala se u pjevanju, sviranju, plesanju, i razgovoru. Ne iznenađuje što su se mladići na dvoru rojili oko nje."

Nije htjela završiti kao odbačena ljubavnica

Ova engleska plemkinja, obrazovana na francuskom dvoru, bila je dvorska dama kraljice Katarine Aragonske, prve supruge Henrika VIII. iz dinastije Tudora.

via GIPHY

Henrik se nakon 15 godina braka strastveno zaljubio u Anne za kojom je doslovno izgubio glavu iako mu je prije toga njezina sestra Mary bila je ljubavnica.

Srčana i ambiciozna Anne je dugo odbijala Henrika i odupirala se njegovim pokušajima da je zavede.  A to je njega još više privlačilo. Govorila bi mu  mu da će radije izgubiti svoj život nego svoje principe. Zadnje što je Anne htjela je završiti kao odbačena ljubavnica.

Henrik je lud od ljubavi učinio nevjerojatne stvari kako bi se oženio s njom. Zbog Anne je došao u sukob s Crkvom i odrekao se svoje dugogodišnje vjerne, pametne i dobre supruge Katarine Aragonske, omiljene u narodu. Proglasio se poglavarom Crkve u Engleskoj, ukinuo engleske samostane i naravno, prisvojio ih, da bi ga Papa na kraju ekskomunicirao (izopćio).
Cijela katolička Europa bila je okrenuta prema Anne i gledala je kao uljeza. Engleski narod ju je mrzio, a kraljica Katarina nazivala ju je "sramotom kršćanskog svijeta".

No, ništa temperamentu Anne nije moglo pokolebati da odustane od svojih planova - da postane engleska kraljica. To je i uspjela. Henrik ju je bespogovorno slušao, bio je doslovno zaluđen zavodljivom deset godina mlađom Anne.

Vladavina od 1000 dana

Kad je postala kraljica 1933. godine, na što su čekali punih osam godina, Henrik je bio presretan. Na dan Annine krunidbe koja je bila veličanstvena, Katarini je i službeno oduzeta titula kraljice, a na isti dan njena i Henrikova kći Mary proglašena izvanbračnom i izbačena iz nasljednog niza. Obje su prognane.
Annein moto bio je 'Najsretnija', dok je Katarinin bio 'Ponizna i odana'. 

via GIPHY

Anne je vodila ekstravagantan način života. Trošila je gomile novaca na odjeću, nakit, lepeze od paunovog perja, opremu za jahanje i za renoviranje palača po svom ukusu. Voljela je i kockati, a Henrik je sve njene troškove bez razmišljanja pokrivao.
Imala je i mnogo više sluga od bivše kraljice. Preko 250 ljudi ispunjavalo je njene osobne potrebe, šezdeset dama pratilo ju je na javnim događajima, i imala je nekoliko kapelana za  vjerske potrebe.

Katarinin simbol, šipak koji je predstavljao njeno porijeklo sa Mediterana, zamijenjen je Anninim simbolom sokola. Anne je posjedovala i knjigu sa ilustracijom sokola koji kljuca šipak

Njezini protivnici optuživali su je za tiraniju i uplitanje u kraljevu vladavinu( što i jest radila), nazivajući je 'kraljevom kurvom' ili 'zlom prostitutkom'

'Pobacila sam svoga spasitelja'

Unatoč tome što je tako žarko želio brak s Anne Boleyn, prilično brzo nakon njihovog vjenčanja Henrik se ohladio prvenstveno zato što mu ni ona kao ni bivša kraljica nisu uspjeli roditi muško dijete koje je Henrik očajnički želio. Anne je nakon što je rodila kćer Elizabetu, koja će poslije postati jedna od najslavnijih engleskih kraljica, imala dva spontana pobačaja i jednom je rodila mrtvorođenče. 


Nakon Henrikovog nesretnog pada sa konja u kojem je teško ozlijeđen, Anne je drugi put pobacila šest mjeseci star fetus. Spol se mogao prepoznati - bio je to sin.

Sama Anne je tada izjavila da je "pobacila svog spasitelja". Henrik je tada počeo tražiti način kako da se riješi žene zbog koje je samo nekoliko godina ranije stavio sve na kocku.
Uvjerio je sebe da je Bog prokleo njihov brak. Uskoro je objavio da je u taj brak uvučen uz pomoć 'sortilege' što je francuski termin za 'prevaru' ili 'čini'. 

Njezina kći naslijedila prijestolje

Zapravo, već je tada imao ljubavnicu, dvorsku damu Jane Seymour koju je oženio deset dana nakon što je pogubio Anne.

via GIPHY

Ona mu je uspjela roditi sina, boležljivog Edwarda VI. te je umrla 12 dana nakon poroda. Njihov sin će vladati kratko, a dubok trag u engleskoj povijesti ostavit će upravo kćer Henryja i Anne - kraljica Elizabeta I. koja će na engleskom tronu sjediti pune 44 godine. Vrijeme njezine vladavine se naziva Zlatnom Elizabetinom erom u kojoj je rasla ekonomska moć Engleske, te cvjetala znanost, filozofija i kultura.
 

Tema: History

Komentari (16)
  • i danas u njegovoj crkvi vjencanje koje prenosi citav svijet...ludost se nastavlja...

    19. 5. 2018,   10:53
  • Najjace mi je ovo "nije mu rodila sina"... Pa što joj nije napravio sina?

    19. 5. 2018,   12:58
  • pohotni Henrik osmi , na koncu je i umro od posljedica svojeg razuzdanog zivota- od sifilisa

    19. 5. 2018,   10:35