Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obradora će čuvati odvjetnici, liječnici i inženjeri bez oružja

None Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku, rekao je novi predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u četvrtak kako će umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući odvjetnike, liječnike, i inženjere.

Otkako je uvjerljivo pobijedio na izborima 1. srpnja, lijevičarski političar prikazuje se kao predsjednik 'običnih ljudi' i odriče se tradicionlanih predsjedničkih povlastica.

No, činjenica da ne želi naoružane tjelesne čuvare izazvao je strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama, i kartelima.

Tijekom predsjedničke kampanje bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikada prije, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj povijesti.

U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima, Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego "potporom".

''Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod'', rekao je Lopez Obrador.

''Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku'', dodao je.

Lopez Obrador je i bivšem predsjedniku Enriqueu Pena Nieti, koji je pod zaštitom dvije tisuće naoružanih čuvara sačinjenih od vojnog osoblja, policije, i civila, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.

Komentari (4)
  • koja glupost, cemu ovakav populizam? Ljudi na vlasti se moraju zamjerit nekom, i moraju bit cuvani, jer ako se nisi nikome zamjeria dok si na vlasti, nisi nista ni napravia. Tako je i u zivotu.

    10. 8. 2018,   11:58
  • Ovaj kvisko ocito jos nije upoznat zasto je bivseg predsjednika cuvalo 2000 strazara :)) Drzavu prakticki vode karteli, a on glumi libtarda.

    10. 8. 2018,   18:35
  • Još jedan utopista.

    10. 8. 2018,   14:06