Obavijesti

News

Komentari 10

"S modernom tehnologijom učenici neće postati pametniji"

"S modernom tehnologijom učenici neće postati pametniji"
1

Škole treba digitalizirati, ali ako se ne ulaže u nastavnike i edukaciju, učenici neće biti uspješni samo zato što na nastavi koriste tablete, pametne ploče i računala

VIDEO

Među najvećim problemima hrvatskog obrazovnog sustava je, napominju zaposleni u sustavu, roditelji, ali i djeca, neadekvatna opremljenost škola. Dok jedni imaju najnoviju računalnu opremu, u drugim školama se na satovima informatike dvoje ili troje djece gura na jednom računalu. Turska je uvela revoluciju obrazovanja, i to digitalnu. Sve njihove škole postat će e- Škole. Kod nas je ta inicijativa tek pokrenuta. 

U sljedeće tri godine u projekt digitalizacije uključit će se 150 škola. Od ove godine njih 20, a početkom iduće godine još 130 škola. Istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prenosi BBC, pokazalo je da ulaganje u samo školska računala i tehnologiju ne poboljšava rezultate učenika. Stručnjaci smatraju da je česta upotreba računala u školi povezana sa slabijim rezultatima. Edukacijski direktor OECD-a Andreas Schleicher kaže da je školska tehnologija dala “previše lažne nade”. 

Tom Bennett, stručnjak britanske vlade za ponašanje učenika, smatra da su učitelji “zaslijepljeni” školskim računalima. Izvještaj OECD-a istražuje utjecaj školske tehnologije na rezultate međunarodnih testova, poput PISA, koji se polažu u više od 70 zemalja, te testova koji mjere digitalne vještine. U zemljama koje su puno uložile u informacijsku tehnologiju u školama nije došlo do “vidljivog napretka” u rezultatima PISA testova za čitanje, matematiku ili znanost, zaključak je istraživanja.

- Jedno od otkrića koje najviše razočarava jest da društveno-ekonomski jaz između učenika nije smanjen tehnologijom, nego je možda čak i porastao - objašnjava Schleicher. Od sedam zemalja s najvišim stupnjem korištenja interneta u školi, u tri zemlje došlo je do značajnog pada u vještini čitanja – Australiji, Novom Zelandu i Švedskoj. Osim toga, još tri zemlje imale su rezultate koji su stagnirali – Španjolska, Norveška i Danska. Zemlje i gradovi s najnižom upotrebom interneta u školi – Južna Koreja, Šangaj, Hong Kong i Japan – postigli su najbolje rezultate na međunarodnim učeničkim testovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Schleicher kaže kako otkrića studije ne bi trebala biti izgovor za nekorištenje tehnologije, nego poticaj da se traži uspješniji pristup. Škole ne trebaju smanjiti upotrebu tehnologije.

S time se slaže i profesorica informatike Lidija Kralj. Ona je pokrenula školski kurikulum “Sigurnost djece na internetu”, koji se danas provodi u mnogim školama.

- Ključ uspjeha učenika nije tehnologija, niti ona informacijska niti klasična - papir i olovka. Ključ uspjeha su dobri učitelji, koji znaju odabrati dobre metode rada s učenicima, koji motiviraju i potiču učenike da naprave više i bolje. Tehnologija nam daje priliku da koristimo drugačije metode, omogućuje povezivanje, suradnju i komunikaciju te daje pristup obrazovnim sadržajima. No tehnologija ništa od toga ne radi sama. Kvalitetu i sadržajima i metodama daju učitelji, a dobri učitelji znaju kako pametno, odgovorno i primjereno upotrijebiti tehnologiju u obrazovanju - zaključuje profesorica Lidija Kralj.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21