Obavijesti

News

Komentari 203

Obred blagoslova vode uz psovku jednog od organizatora

Obred blagoslova vode  uz psovku jednog od organizatora
1

Javni obred "posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja“ organizorali su na zagrebačkom Cvjetnom trgu Hrvatska pravoslavna crkva i udruga "Projekt Velebit"

VIDEO

Hrvatska pravoslavna crkva i udruga "Projekt Velebit" organizirali su u petak na zagrebačkom Cvjetnome trgu javni obred "posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja“, što je bio i prvi javni obred te crkve, koja u Hrvatskoj nije registrirana kao vjerska zajednica, u Zagrebu nakon 72 godine, a sam događaj obilježila je i psovka jednoga od organizatora, bivšeg novinara Z1 Marka Juriča. 

Posvećivanje vode je pred oko 40-ak okupljenih predvodio arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, koji je nakon molitve i posvećenja rekao da je Hrvatska pravoslavna crkva "oduvijek postojala, postoji i postojat će u Hrvatskoj“. "Hrvatska pravoslavna crkva uvijek je tražila okupljanje hrvatskog naroda, nikakvo razdvajanje“.

Blagoslov vode održan je na Cvjetnome trgu ispred Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg, katedrale Srpske Pravoslavne Crkve, a među 40-ak okupljenih viđeni su i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, Zorica Gregurić iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i više branitelja poznatih iz prosvjeda u Savskoj ispred Ministarstva branitelja, te povjesničar Josip Pečarić.

Sam blagoslov vode najavio je u ime "Projekta Velebit" nekadašnji novinar televizije Z1 Marko Jurič, kazavši kako je riječ o molitvi u duhu tradicije hrvatskog pravoslavlja koje su, dodao je, prije 72 godine komunistički kriminalci izbacili iz njihove kuće i u tu kuću uselili "nekakve uljeze".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici", rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda. Naveo je i da se na posljednjem popisu stanovništva 16.700 osoba izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti te upitao zašto ih se Hrvatska srami.

"Možda zato što oni ne pjevaju četničke pjesme. Možda zato što u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nisu dobrodošle političke barabe, predstavnici šefa srpske vlade koji dođu usred Zagreba prijetiti Hrvatskoj i hrvatskom narodu. I to pred kompletnim hrvatskim državnim vrhom koji nije smogao hrabrosti da toj političkoj barabi kaže - gubi se tamo u svoj četnički brlog odakle si i došao", rekao je Jurič uz pljesak okupljenih, osvrćući se na jučerašnji govor Vladimira Božovića kao izaslanika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Ustvrdio je i da Hrvatska jest država, ali nije suverena što se, naglasio je, mora promijeniti. "Moramo stvoriti novog hrvatskog čovjeka, koji će biti slobodan i neće biti zaražen genom podaništva", poručio je te dodao da je cilj Projekta Velebit "reći dosta podaništvu, saginjanju, klanjanju i toga da se stalno nekome moramo objašnjavati ili pravdati jesmo li ustaše", a takvima je uputio psovku.  "Nećemo se više povlačiti! I zadnja poruka je – krećemo u napad!“, zaključio je svoje obraćanje Jurič.

Ideja Hrvatske pravoslavne crkve datira iz 19 stoljeća, a osnovana je 1942. godine u vrijeme NDH te ukinuta 1945. godine kada su ubijeni njezini svećenici, zajedno s poglavarom, mitropolitom Germogenom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.