Obavijesti

News

Komentari 138

'Obrezivanje je napad na prava dječaka, to se mora zabraniti!'

'Obrezivanje je napad na prava dječaka, to se mora zabraniti!'
1

Prijedlog zabrane ima široku potporu u islandskoj javnosti. Prođe li prvo čitanje, poslat će ga u parlament što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu...

VIDEO

Island bi uskoro mogao postati prvi zemlja u Europi koja će zabraniti obrezivanje dječaka. Spremni su to učiniti unatoč očekivanom negodovanju židova i muslimana kojima je to ritual i koji bi eventualnu zabranu mogli doživjeti kao napad na religijske slobode. 

Novi zakon predviđa kaznu do šest godina zatvora za svakoga tko izvede obrezivanje iz bilo kojih drugih razloga osim zdravstvenih. Kritičari pak smatraju da bi takva mjera život muslimana i židova na Islandu učinila nepodnošljivim.

Procjenjuje se da je svaki treći muškarac u svijetu obrezan, većinom su razlozi religijski i kulturološki. 

- Kriminalizacija obrezivanja bio bi opasan napad na religijske slobode, rekao je kardinal Reinhard Marx, predstavnik katoličke crkve u EU. 

Islandska vlada smatra da je obrezivanje dječaka napad na njihova prava i da se kosi s konvencijom UN-a o pravima djeteta. Uspoređuju to sa sakaćenjem ženskih genitalija koje je u većini europskih zemalja zabranjeno. 

- Obrezivanja se rade bez anestezije, često u kućama gdje uvjeti nisu sterilni, a umjesto liječnika obavljaju je religijski lideri. Postoji visok rizik od infekcija u tim situacijama od kojih dijete može i umrijeti, stoji u prijedlogu zakona u kojem se naglašava kako roditelji imaju pravo djetetu odrediti religijski put, ali ne smiju kršiti njegova prava. 

- Dječaci koji se žele obrezati iz bilo kojih razloga mogu to učiniti kad dođu u godine u kojima će razumjeti što to znači, smatraju Islanđani.

Na Islandu živi tek 336.000 ljudi, a procjenjuje se da je među njima oko 1500 muslimana i 250 židova. Mnogi od njih već su putovali u druge zemlje kako bi obavili obrezivanje svoje djece jer liječnici na Islandu to nisu voljni raditi 

Njihove zajednice upozoravaju da će, ako obrezivanje postane ilegalno, životi dječaka biti još više ugroženi jer će se to, uglavnom za novac, obavljati na skrivenim mjestima, donosi Guardian.

Prijedlog zabrane ima široku potporu u islandskoj javnosti. Prođe li prvo čitanje, poslat će ga u parlament što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa