Obavijesti

News

Komentari 37

Obuljen: 'Ministarstvo kulture ne bi trebalo financirati medije'

Obuljen: 'Ministarstvo kulture ne bi trebalo financirati medije'
1

Neke od tema ovotjedne emisije Nedjeljom u dva bile su sloboda u umjetnosti, širenje mržnje na internetu i u medijima. Obuljen Koržinek je poručila kako želi da iza njenog mandata ostanu poboljšanja

VIDEO

U svom radu 'ne osjeća opoziciju', a osvrćući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako "u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazivaju isključivosti".

- Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje - dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Kao ministrica, kazala je - ima cilj reformirati kulturni sustav i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije. Financiranje kulture u Hrvatskoj nije toliko centralizirano, kazala je te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija

Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić - u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje. 

- To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa - pojasnila je.

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu.

- Postoje razlozi zbog kojih je područje medija 'izuzetno' regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo - kazala je.

- Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti - postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža - drugačije uredi - naglasila je.

- Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama - kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika - kazala je. 

Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da "nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović