Obavijesti

News

Komentari 11

Obveza ugradnje razdjelnika suspendira se do kraja 2016.

Obveza ugradnje razdjelnika suspendira se do kraja 2016.
1

Ministar je također preporučio da oni koji su uzeli razdjelnike na rate nastave s plaćanjem, te je ukazao na propust što studija opravdanosti nije napravljena prije uvođenja

VIDEO

Obveza ugradnje razdjelnika topline suspendirana je do kraja 2016. godine, a za one koji su ih već ugradili bit će donesen novi pravilnik, i to još za vrijeme aktualne tehničke Vlade, potvrđeno je u utorak iz Ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u jučerašnjem je HRT-ovom Dnevniku 3 kazao kako je ta odluka donesena nakon analize koju je provela radna skupina za razdjelnike, koja je tijekom sastanka koji je također održan u ponedjeljak, zaključila i da se izmjene moraju napraviti i u samom zakonu, ali i u pravilniku za obračun. 

"Pravilnik ćemo moći ispraviti. Oni koji već imaju ugrađene razdjelnike dobit će kvalitetniji i bolji obračun troškova", kazao je Panenić u HRT-ovom Dnevniku 3. 

Ministar je također preporučio da oni koji su uzeli razdjelnike na rate nastave s plaćanjem, te je ukazao na propust što studija opravdanosti nije napravljena prije uvođenja razdjelnika, a što je naposljetku dovelo do nezadovoljstva građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije se gledalo na potrebe građana

Naveo je i da je Hrvatska ispunila direktivu Europske unije o implementaciji energetske učinkovitosti,  ali i kako nije postupljeno u skladu s potrebama hrvatskih građana.

Istaknuo je i da smo se sa stvarnim uvjetima u hrvatskim zgradama upoznali tek analizom učinaka koju je napravila Radna skupina za razdjelnike.    

Prema njegovim riječima, za one koji su već ugradili razdjelnike bit će donesen novi pravilnik, i to za vrijeme aktualne tehničke vlade. Razmatra se naime nova formula koja će u obzir uzeti više aspekata, a ne samo potrošnju koju ima jedno tijelo.  

Pokazalo se, tvrdi Panenić, da zgrade u Hrvatskoj nisu tipizirane, pa se ne može na sve primjenjivati ista formula izračuna. Poručio je i da će postupiti po modelima drugih država koje su također ugrađivale razdjelnike.

Novi list u ponedjeljak navodi kako se u analizi Energetskog instituta Hrvoje Požar o razdjelnicima, koja je prezentirana spomenutoj radnoj skupini, preporuča da se u formulu za obračun potrošnje topline uvedu dodatni korektivni faktori.

Jedan od korektivnih faktora koje predlaže Institut je da u situaciji kada se ne grije veći broj praznih stanova bude i veći obračun potrošnje po kvadraturi stanova, a ne po impulsima koje odbroje razdjelnici. U tom slučaju, navodi se, neće doći do toga da oni koji se griju plaćaju veći trošak zbog praznih, negrijanih, stanova.

Institut Hrvoje Požar uz ostalo predlaže i da se za svaku zgradu pojedinačno izračuna faktor fiksne potrošnje, odnosno da se obračun potrošnje prilagodi stanovima u zgradi koji imaju nepovoljniji položaj.

Institut predlaže i da se opskrba krajnjih potrošača toplinskom energijom, prvenstveno zbog njihove zaštite, ponovno vrati pod državnu kontrolu te da ponovno postane javna regulirana usluga.    

ROZP pozdravlja stav Panenića, no upozorava...

Problem su stari sustavi, a ne razdjelnici

Karlovačka Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) pozdravila je u utorak stav ministra Panenića o privremenoj suspenziji obveze ugradnje razdjelnika, ali i upozorila da ministar ne može takvu odluku donijeti samostalno, s obzirom da ne može suspendirati zakon usvojen u Hrvatskom saboru.

U priopćenju ROZP tvrdi da radna skupina za razdjelnike "ni ne postoji, niti je ikada postojala", jer nema nikakvog dokumenta po kojem je osnovana ili su imenovani članovi, a ROZP je na zadnjoj sjednici te skupine odbio sudjelovati, jer su u nju uključena samo tri predstavnika potrošača, dok je predstavnika trgovaca 11, Ministarstva gospodarstva i HERA-e 12, a predstavnika institucija četiri.

Takav odnos sudionika "nije osigurao demokratsku argumentiranu raspravu, bez pritisaka i omalovažavanja" poručio je ROZP.

Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić ističe da za nezadovoljstvo potrošača s javnom uslugom distribucije toplinske energije nisu krivi razdjelnici, nego je problem u starim, neisplativim i skupim sustavima centralnog grijanja.

"Ugradili razdjelnike ili ne, potrošači neće imati jeftinije grijanje, već se uz njih može znati koliko tko troši, radi pravednije distribucije troška u kolektivnom stanovanju, odnosno koliko je čije učešće u potrošnji na glavnom mjernom instrumentu tj. kalorimetru. Tako će neki stanovi imati niži trošak, ali drugi obavezno viši. Generalno, uštede tu nema, ona je u jeftinijoj isporučenoj toplinskoj energiji i energetskoj učinkovitosti zgrade", zaključuje Tomašić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...