Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obvezno služenje vojnog roka ukida se 2008. godine

None Foto: P. Glebov

Od početka iduće godine mladići se više neće pozivati na obvezno služenje vojnog roka, odlučio je danas Hrvatski sabor, izglasavši tu odluku

Pravne pretpostavke za donošenje odluke stvorene su u kolovozu, stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o obrani, kojim kao jedan od reformskih ciljeva u Oružanim snagama navedena profesionalizacija vojske koja podrazumjeva suspenziju obveznog i uvođenje dragovoljnog služenja vojnog roka. Ipak, tim se zakonom ostavlja mogućnost da se spomenuta odluka, u slučaju ugroze Republike Hrvatske, može staviti izvan snage te nastaviti pozivati novake na služenje vojnog roka. U Ministarstvu obrane tvrde da nepozivanje novaka neće imati utjecaja na borbenu spremnost Oružanih snaga koje bi se do 2015. trebale razvijati po planu od najviše 2000 dragovoljnih ročnika godišnje.

Komentari (5)
  • Ja sam protiv ukidanja vojnog roka,jer roditelji često razmaze djecu i dobro je da ih neko lagano nauči što je stega,da se moraju rano ustati,napraviti svoj krevet itd.Vojska je jedno životno iskustvo.

    5. 10. 2007,   20:14
  • gledajuci sad ovo, 6 godina poslije.... jako mi je žao što se to dogodilo.... treba nam obavezni vojni rok, treba nam discipline!

    18. 7. 2013,   14:42
  • Raspustite ročnike a profi vojnici nek i dalje imaju i po 200 prekovremenih, neplaćenih sati mjesečno.

    5. 10. 2007,   21:20