Obavijesti

News

Komentari 101

Očaj: Oko 200 radnika napušta BiH i pješače prema Hrvatskoj

Očaj: Oko 200 radnika napušta BiH i pješače prema Hrvatskoj
1

Radnici četiri tvornice iz očaja napuštaju zemlju: 'Borili smo se za ovu državu, a danas nemamo ništa. Ostavljamo im Bosnu, neka rade se njom što god hoće'

VIDEO

Oko 200 radnika tvornice obuće Aida, Livnice čelika, tvornice deterdženata Dita i tvornice namještaja Konjuh krenuli su u srijedu ujutro s petlje u Šićkom Brodu u BiH prema granici s Hrvatskom u Orašju. Na put dug 75 kilometara po hladnom vremenu uputili su se zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa izabranih zastupnika u Skupštinu Tuzlanskog kantona koji im nisu omogućili isplatu jednokratne pomoći od 400 konvertibilnih maraka (oko 1500 kuna) i ponovno pokretanje proizvodnje, javlja Klix.

Radnici su u srijedu navečer došli do Srebrenika gdje im je Crveni križ osigurao smještaj u sportskoj dvorani i hranu, a u četvrtak nastavljaju svoj put prema hrvatskoj granici, piše Al Jazeera Balkans.

'Nemam plaće i nemam što jesti'

Radnica "Dite", Izeta Bakarić, kazala je da je ostavila dva sina, oca od 82 godine i unuku te snahu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podržavaju, ali im nije svejedno - zaključila je Bakarić. 

- Nemam plaće i nemam što jesti - rekao je radnik Dževad Hasanović te dodao kako nije ponio putovnicu nego samo osobnu iskaznicu. 

'Tražit ćemo od europskih zemalja da nas prime'

- Cilj nam je da nas prime preko granice kako bi se snašli. Kako bi opstali i preživjeli i da ne bi umrli od gladi - kazala je radnica Vahida Kuljaninović. Mijo Beganović iz sindikata "Konjuha" je kazao da očekuje da je "Hrvatska demokratska zemlja" koja će ih pustiti da uđu u nju. 

- A poslije ćemo od europskih zemalja tražiti da nas prime po 30 ili 40. Zavisi koliko koja može primiti - rekao je Beganović. 

'Ostavljamo im Bosnu, neka rade se njom što god hoće'

– U četvrtak ćemo nastaviti put prema Orašju, a pretpostavljam da ćemo u večernjim satima doći do granice – rekao je Mujo Gavranović, potpredsjednik sindikata Konjuha. 

– Borili smo se za ovu državu, a danas nemamo ništa. Ostavljamo im Bosnu, neka rade se njom što god hoće – dodao je ojađeni Mevludin Trakić, predsjednik sindikata Konjuha. 

Predsjednik sindikata Livnice čelika Zikrija Đulović nije optimističan glede rješenja njihovih problema. Ne vjeruje da će kod zastupnika u Skupštini TK i u Vladi TK ''proraditi savjest'' kako će s njima sjesti za pregovarački stol.

– Dva mjeseca oni nama razvlače pamet. Čekamo ih i ništa. Dolaze praznici, a mi nemamo što jesti – kazao je jedan od radnika koji se nadaju da će im se omogućiti ulazak u Hrvatsku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag