Obavijesti

News

Komentari 214

Bitka za luk i krumpir: Očajni Međimurci koriste i termoviziju

Bitka za luk i krumpir: Očajni Međimurci koriste i termoviziju
6

Žene i djeca ulaze u polja te kradu voće i povrće. Ne koriste alat, nego beru rukama i trpaju u vrećice. Kad dođe policija, oni se razbježe i teško ih je uloviti...

VIDEO

Iz polja mi kradu krumpir svaka dva do tri dana. Odnesu oko 20-30 kilograma i pobjegnu. Pokušavam dežurati, no čini mi se da oni bolje prate moja polja nego ja, rekao nam je jedan očajni poljoprivrednik iz mjesta Podbrest nedaleko od Čakovca.

Želio je ostati anoniman jer kradljivci vjerojatno znaju gdje živi, a bitku na polju vode svaki dan. Još ih nije ulovio, no stalno nalazi tragove stopala, ponekad i bosih.
- Svaku noć dežuram od 21 do ponoći. Odspavam nekoliko sati i onda opet pratim sve od tri ujutro. Najgore mi je što sam nekad na početku polja, a oni se uvuku na kraj i kradu mi pred nosom - očajan je poljoprivrednik koji uzgaja krumpir. Osim što mu ukradu urod, najgore mu je što više krumpira otkopaju pa istrune.


- Ove godine morao sam zbrinuti stari krumpir koji nitko nije htio. Pa ja bih ga radije poklonio tim ljudima nego da mi kradu mladi - kaže poljoprivrednik. Problem s krađama na poljima Međimurja ponavlja se iz godine u godinu. Prošle sezone 2016./2017. policajci su zabilježili nešto više od stotinu krađa. Šteta je bila viša od 150.000 kuna. Ove godine zabilježili su samo sedam. Većina njih bila je manja od 1000 kuna pa kradljivce policajci ne progone po službenoj dužnosti. Ipak, žrtve mogu tražiti njihove podatke za privatne tužbe. Rijetko tko se odluči za to jer su sudski troškovi veći nego cijene ukradenog voća i povrća. Osim toga, ne mogu očekivati da će se naplatiti jer kradljivci dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Na meti krađa obično su polja koja se nalaze uz siromašnija naselja. Ipak, prema pričama mještana, dolaze krasti i ljudi iz drugih mjesta. Kradu danju jer vide što uzimaju. Krađe noću su rijetke.


- U polje dođe njih desetak. Najviše je tu djece i žena koji ne koriste nikakav alat, nego beru rukama i trpaju u vrećice. Uvijek nastrada nekoliko polja kako bi šteta bila što manja. Ako vide da nitko ne reagira na nekome mjestu, vraćaju se dok ne uberu sve - opisuju nam mještani.

Ako primijete da netko ide prema njima, razbježe se. Neke su vlasnici uspjeli zadržati do dolaska policije, koja najbolje može reagirati kad kradljivce ulove na djelu. Zato su i ove godine pojačali patrole koje tijekom dana prolaze poljskim cestama. Koriste dalekozore, a u noći i termovizijske kamere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...