Obavijesti

News

Komentari 37

'Očekivanje je slatka nada, a nada se nekad pretvori u zbilju'

'Očekivanje je slatka nada, a nada se nekad pretvori u zbilju'
1

Novinari su ga pitali i što misli koliko će trajati ovaj deveti saziv Sabora, Šeks u svom stilu odgovara "do svog kraja". Nastavilo se pitanje kad je taj kraj...

VIDEO

Hrvatski sabor obilježio je u utorak svoj dan, a na svečanost je, uz politički vrh, došao i HDZ-ov doajen i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.  Istaknuo je kako je 30. svibnja 1990. godine označio prijelomnicu u stvaranju demokratske Hrvatske.

- 30. svibnja 1990. godine je označio prijelomnicu u stvaranju novog ustavnog poretka demokratske Hrvatske i taj dan se obilježavao niz godina upravo kao dan u kojem je u cjelokupnoj povijesti jedan demokratski izabrani parlament, Sabor donio sve državotvorne odluke za samostalnost i nezavisnost Hrvatske države. Upravo tu je značenje tog Sabora i tog 30. svibnja. U cjelokupnoj povijesti svi raniji Sabori su bili nedemokratski, a ovaj je bio prvi demokratski i taj je donio sve ključne odluke vezane za sudbinu Hrvatske - istaknuo je Šeks.

Ranije se na datum slavio i kao Dan državnosti, a Šeks je poručio kako je od 2000. godine došlo do potpune zbrke s državnim blagdanima te da građani uopće više ne znaju kad se što slavi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nastala je potpuna zbrka izmjenom datuma 2000. godine. Ovo je stavljeno za spomendan Sabora, Dan državnosti prebačen za 25. lipnja, uveden je Dan neovisnosti, Dan pobjede u kolovozu. Nastala je kompletna zbrka i svake godine se nalazimo, i mediji i svi, u toj jednoj situaciji u kojoj građani više ne znaju koji je blagdan. Izgubilo se svako značenje svih mogućih blagdana, a nešto se umjetno održava. Ja sam apelirao da se istraži javno mnijenje kako da se krovni nacionalni blagdan, kako ima SAD ili Francuska i Njemačka, utvrdi istraživanjem mnijenja i vidi koji bi to bio datum. I da se ovisno o tom istraživanju i raspiše referendum. Ali čini mi se da će sve završiti kao i na svim dosadašnjim  raspravama, žalopojkama zašto nema zastava, zašto građani ne znaju kad ih anketirate. Ogroman broj nema pojma- rekao je.

Na pitanje kako komentira najavu njegovog omiljenog predsjednik HDZ-a Tomislava Karamarka da će HDZ kad dođe na vlast vratiti Dan državnosti na 30. svibnja, a to još nisu učinili, Šeks poručuje kako to treba pitati Karamarka. 

- Pitajte tog gospodina o kome je riječ. Vjerojatno će on kad ustanovi svoj think tank, ovaj institut za javne politike i dobrobit Hrvatske, s ekipom mozgova doći do rješenja- poručio je Šeks. 

Tada se zahvalio novinarima na pitanjima i krenuo. No, na dodatno pitanje je li zadovoljan današnjim političarima, ipak se vratio pa u hodu odgovorima nasmijao sebe i novinare.

- Vidim ja kud vi mene vučete. Nisam razočaran nego oduševljen - odgovorio je. 

Novinari su ga pitali i što misli koliko će trajati ovaj deveti saziv Sabora, Šeks u svom stilu odgovara "do svog kraja". Nastavilo se pitanje kad je taj kraj, odlično raspoloženi  Šeks kaže "kad mu prestane početak, sad je u prvoj desetini." 

- To vi pravite show, a ja bih trebao glumiti u njemu - smijao se Šeks.

Novinari su nastavili i s pitanjem o izboru četiri nova ministra te što očekuje kada će ih premijer predstaviti. 

 - Očekivanje je slatka nada. Nada se ponekad pretvori u zbilju. Vederemo. Drago mi je da sam zadovoljio sav vaš interes u potpunosti - rekao je novinarima kroz smijeh. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke