Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Očekuje nas sudbina Srbije ako Vlada ne nađe novac?!

None Foto: Željko Lukunić

PUT U BANKROT: Ključni problem Hrvatske u 2009. bit će gdje pronaći novac za financiranje deficita i reprogramiranje dugova, rekao je Šuker

Vlada neće dopustiti da građani nose sav teret gospodarske krize, rekao je Sanader u Saboru braneći pred saborskim zastupnicima prijedlog proračuna za 2009. godinu.
Poručio je i da se stečena i zakonska prava neće dirati. Iako je prvotno za 2009. najavljen deficit od 1,6 posto, Sanader je najavio amandmane Vlade na predloženi proračun, a sve s ciljem uravnoteženja proračuna i svođenja deficita na ispod 1 posto. Prema sadašnjem prijedlogu, iduće godine nas očekuje manjak u proračunu od 4,3 milijarde kuna, a on je rezultat rasta plaća zaposlenih u državnim i javnim službama te reforme zdravstva. Sanader je potvrdio da će se zdravstvu uzeti 1,7 milijardi kuna, ali da reforma time neće biti ugrožena. Ministar zdravstva Darko Milinović nema ništa protiv toga što će se dodatno štediti u njegovom resoru, a za godinu dana odgađa se obnova zdravstvenih ustanova Jordanovac, Traumatologije i Forenzičkog centra Vrapče. Na ovaj način, kaže, daje doprinos smanjuju deficita i očuvanju 30.000 do 50.000 radnih mjesta. Ministar Šuker upozorio je da će ključni problem u 2009. godini biti gdje pronaći novac za financiranje deficita.
- Stvarnu opasnost vidimo u situaciji da ne možemo reprogramirati dugove koji iznose 8,4 milijarde eura gospodarstvu, a 4 milijarde eura duga države. To je naš problem, jer ako to ne napravimo čeka nas sudbina Mađarske, Latvije, Srbije, Ukrajine, Islanda i drugih - kazao je Šuker. Upravo ta situacija mogla bi Hrvatsku ponovno približiti aranžmanu s MMF-om, što je svima u Vladi neprihvatljivo jer suradnja s MMF-om i put u Europsku uniju ne idu zajedno. Proračunom za iduću godinu predviđa se gospodarski rast od 2 posto, za koji ćemo se, priznaje Šuker, morati svi dobro pomučiti te inflacija od 3,5 posto, prihodi od 124,6 milijardi kuna, a rashodi će iznositi 128,9 milijardi kuna.
- Nikad u povijesti hrvatske države i u posljednjih 50 godina nijedna zemlja nije predlagala proračun u ovakvoj situaciji - rekao je Šuker.

Komentari (46)
  • .......kad nas brod tone tone.......

    10. 12. 2008,   12:45
  • Pa dobro ministri pametnjakovici jel ste vi normalni????? Novac ne treba traziti nego ga treba zaraditi

    10. 12. 2008,   12:46
  • kolko ja znam država je bankrotirala već odavno. majmuni nesposobni samo znate žderat i tovit se našim parama..

    10. 12. 2008,   12:44